Cat valoreaza leul?

Marti, 07 Iunie 2011, ora 13:57
2131 citiri
Cat valoreaza leul?

Mugur Isarescu a declarat ca cei care citeaza estimarea EIU legata de supraevaluarea leului ar trebui sa o citeze si pe cea a Barclays, care vede leul la 4 lei/euro, conform NewsIn.

In acest moment, cursul este de 4,7 lei/euro.

"Daca citati din cineva sper sa citati si din celalalt. Asa se face. Daca tot citati The Economist Intelligence Unit, care ne spune pe baza de calcule ca leul este supraevaluat si ca ar trebui sa fie 4,7 lei pentru un euro, faceti numai un pas tot la Londra, la alta unitate de prestigiu in domeniul cercetarii, Barclays Capital, care spuneau ca 'fair value' a leului ar fi in jur de 4 lei pentru un euro. Cred ca daca ar fi prezentate ambele viziuni ar fi mai corect", a spus Isarescu.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a declarat in 1 iunie ca, potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit (EIU), cursul de schimb este supraevaluat, un nivel real in acest moment fiind de 4,7-4,8lei pentru un euro.

"Cea mai usoara este pozitia defensiva in care spui ca 'valul speculativ a venit peste mine si eu sunt prudent si las leul sa se intareasca'. Prima remarca este ca am mai lasat cursul sa se intareasca pe la 3,1 lei pentru un euro, cand ne duceam la FMI cu studii ale EIU care aratau ca nu trebuie leul sa fie acolo si eram luati in ras.

Acum facem acelasi lucru si venim cu un studiu al EIU si care semnala la inceputul anului ca leul este supraevaluat cu 13,3%. Daca ne uitam ce s-a intamplat de la inceputul anului in privinta cursului leu/euro, vedem ca leul s-a intarit. Probabil ca supraevaluarea e undeva pe la 16%. Din studiu, extrapoland, ar rezulta ca un curs normal ar fi acum de 4,7-4,8 lei pentru un euro", a spus presedintele AOAR.

#curs valutar, #mugur isarescu, #leu, #euro, #florin pogonaru , #Calculatoare