Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cadourile mai mari de 150 de lei intra in calculul CAS

Cadourile mai mari de 150 de lei intra in calculul CAS

Cadourile date de angajatori salariatilor, de Craciun, Pasti sau 8 martie, care depasesc valoarea de 150 de lei vor intra in baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale, potrivit proiectului de Ordonanta, care prevede si majorarea contributiilor pentru veniturile independente, informeaza Mediafax.

Potrivit proiectului de OUG, raman scutite de la plata CAS ajutoarele de in mormantare, ajutoarele pentru pierderi suferite in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajatori pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul colectiv de munca.

In schimb, angajatorii care vor oferi salariatilor, cu diverse ocazii, cadouri a caror valoare depaseste 150 de lei, vor trebui sa le includa in baza de calcul pentru CAS.

"Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai salariatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei", se arata in proiectul de act normativ.

Potrivit documentului, persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36 la suta si pana la 35 la suta din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la zece la suta la 24,43 la suta, contributia de asigurari sociale de sanatate de la cinci la suta la 8,35 la suta, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5 la suta la 0,78 la suta.

Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85 la suta si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15 la suta-0,85 la suta, diferentiata in functie de clasa de risc. 

Asigurarea in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate va fi voluntara pentru persoanele care realizeaza venituri comerciale, cele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care incaseaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in mod individual sau intr-o forma de asociere, incusiv din activitati adiacente si pentru cele care au calitatea de asociati, comandari sau actionari, membri ai asociatiei familiale care realizeaza venituri.

Astfel, persoanele care obtin venituri din activitati independente vor plati cel putin 25,36 la suta din venituri, restul contributiilor fiind voluntare.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5 la suta.

De asemenea, asigurarea in sistemul public de pensii va fi voluntara pentru persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor, persoanele cu incasari din activitati agricole supuse impozitului pe venit, celor cu remuneratii din transferul proprietatilor imobiliare, altele cele decat patrimoniul personal, dar si pentru cele cu venituri din alte surse.

Toate categoriile de mai sus vor face insa plati catre sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Pentru personale care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara. 

Proiectul pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal a fost lansat joi in dezbatere publica.

Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011.

Initiatorii proiectului sustin ca este nevoie atat de largirea bazei de calcul a contributiilor sociale cat si de corelarea prestatiilor de asigurari sociale cu sumele platite de contribuabili pentru asigurarile sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidaritatii sociale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2010 ori
Citeste mai multe desprecadouri cas contributii sociale