Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bile albe si negre pentru Vista

Bile albe si negre pentru Vista
Microsoft lanseaza Windows Vista, noul sistem de operare ce inlocuieste Windows XP. Cu toate ca are multe imbunatatiri, sistemul prezinta, pentru moment, si neajunsuri.

Conform specialistilor de la Computer Troubleshooter, principalele avantaje ale programului Windows Vista sunt:

Modul Search

Nu va mai trebui sa va salvati fisierele cu nume lungi pentru a le gasi dupa aceea cu usurinta. Vista permite adaugarea cuvintelor cheie fisierelor, a etichetelor si a fotografiilor. Modul Search nu se refera doar la fisiere si documente, ci include si emailuri si chiar website-urile pe care le-ati vizitat.

Setarile de securitate

In timp ce unele firme sau familii au apelat la aplicatii suplimentare pentru a restrange accesul angajatilor sau al copiilor in utilizarea calculatorului, Microsoft a inclus cateva caractersiti de acest gen in Vista. Acum se poate controla si restrange accesul la anumite websiteuri sau la download, programe specifice si jocuri. Rapoartele detaliate iti vor arata exact ceea ce utilizatorul a facut la calculator precum si ce website-uri a vizitat.

Grafica - Aero si Flip 3D

Grafica 'Aero' imbunatateste imaginea sistemului de operare Vista si permite folosirea Windows Flip 3D, a translucentei si a Live Taskbar Thumbnails, caracteristici ce faciliteaza regasirea ferestrelor deschise pe desktop. Daca tineti cursorul mouse-ului pe o fereastra din bara de meniu, veti vedea un mini pop-up ce arata continutul acelei ferestre. Prin combinatia de taste 'Alt' si 'Tab' veti vedea o lista cu toate ferestrele deschise, iar comanda 'Windows' + 'Tab' le va aseza intr-o stiva 3D de unde le puteti rota ca pe niste carti de joc.


In ceea ce priveste neajunsurile, acestea sunt legate de compatibiliotate si de preturile ridicate.

Bugetul pentru upgrade la Vista

Veti avea nevoie de 4 pana la 8 ori mai multa memorie (RAM), de 10 ori mai mult spatiu pe hard si de 3 ori mai multa putere a procesorului (CPU) comparat cu Windows XP si poate un alt graphics card pentru a suporta Aero. Astfel, bugetul va include upgrade-ul hardware precum si pretul de achizitie al sistemului Vista. Toate acestea se pot realiza numai daca calculatorul existent permite aceste upgrade-uri. Daca ruleaza cu Windows 95, 98 sau ME, atunci se va justifica investitia intr-un alt nou sistem.

Versiunile Vista

Vista vine cu 4 mari versiuni - Home Basic, Home Premium, Business si Ultimate. Unele tari vor beneficia de doua versiuni in plus - Starter si Enterprise. Dar nu toate versiunile au functionalitatile Vista. Home Basic nu include Aero, Flip 3D, Media Centre, in timp ce Home Premium le are pe toate acestea, mai putin functionalitatile business. Functionalitatile Business adauga backup, networking si remote desktop, dar pierde Media Centre; in schimb, Business Ultimate le contine pe toate. Cum era de asteptate, si pretul este pe masura.

Compatibilitate Software & Hardware

Microsoft ne asigura ca produsele actuale sunt compatibile cu Vista, dar responsabilitatea revine si celorlalti producatori pentru a se asigura de compatibilitatea produselor lor cu noul sistem de operare. Companii mari, precum Corel si HP, au promis ca vor livra update-uri, daca este necesar, pentru a asigura aceasta compatibilitate.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 982 ori