Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian promite sistem informatic pentru accesarea datelor institutiilor in timp real

Vosganian promite sistem informatic pentru accesarea datelor institutiilor in timp real


Autoritatile au reluat un proiect din 2008 privind introducerea unui sistem informatic care sa asigure interoperabilitatea dintre institutiile publice, dar si cu structuri private, precum notariatele, ca solutie pentru reducerea birocratiei, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

"Trebuie sa dezvoltam conceptul de interoperabilitate institutionala, respectiv un suport informatic unde sa existe date in timp real si disponibile pentru toata lumea. Astfel, daca vand o casa, notarul sa trimita informatia intr-un server, iar informatia sa ajunga la Fisc. Daca toate aceste informatii ar fi disponibile in timp real, eu n-ar mai trebui sa fac declaratia de avere la Agentia Nationala de Intergritate (ANI), ar trebui ca ANI sa-mi trimita declaratia si, daca sunt de acord, eu sa o semnez. Trebuie sa spun daca am masina sau nu. Statul nu stie daca am masina, daca am casa? Eu trebuie doar sa apas pe un buton si sa vad toata situatia mea patrimoniala", a spus Vosganian la Forumul IMM 2013.

El a precizat ca in Spania, Fiscul completeaza declaratia de avere a contribuabililor.

"In clipa in care exista interoperabilitate institutionala si externalizarea unui numar mare de autorizari catre mediul privat, teritoriul birocratiei se reduce. Cine isi pune problema ca Andorra va declansa un razboi mondial (...) Andorra este un loc minunat, are 25 de parlamentari si nu poti face nimic rau ca nu ai unde sa te ascunzi. Daca vom reusi sa reducem teritoriul birocratiei la dimensiunea unor state precum San Marino sau Andorra, atunci si Romania va fi un loc minunat", a adaugat Vosganian.

Oficialul Ministerului Economiei a aratat ca implementarea unui astfel de sistem a fost avuta in vedere inca din 2008, insa in urma alegerilor guvernul de la acea vreme a fost schimbata si proiectul abandonat de noul Guvern.

"Daca am introduce un astfel de sistem, Mechel n-ar spune ca evalueaza de doi ani TVA-ul platit (...) Daniel Chitoiu a reluat acest proiect si implementarea se afla intr-un stadiu incurajator. Sistemul necesita finantare, dar care nu este mare in raport cu beneficiile. Este necesar un sistem informatic la nivelul tuturor institutiilor publice, inclusiv notari, la cei care emit faccturi pentru bunuri de larg consum (...) Costurile se ridica la cateva milioane de euro", a mai spus Vosganian.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1408 ori