Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”

Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”

Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România.

Fostul liberal susține că ideea pensiilor speciale a apărut ca un răspuns la faptul că sistemul public nu era atractiv pentru oamenii capabili, însă spune că nu mai e cazul în România. Aceasta mai afirmă și că sistemul public este saturat.

Pensiile speciale

Cum au apărut pensiile speciale

„La origini, această idee a apărut ca un răspuns la faptul că sistemul public nu era atractiv pentru oamenii capabili. Nu (mai) e cazul la noi. În România (o să generalizez pentru a susține punctul de vedere, deși știu că sunt și oameni capabili), administrația e plină până la refuz, nu mai ai loc de angajați la stat, destui pe pile, persoane care nu ar face față exigențelor din sistemul privat. În alte țări o asemenea viziune a vizat tot sistemul public, la noi nici măcar nu a fost o viziune unitară. Fiecare pentru sine, fiecare funcție de cât de tari sunt relațiile la nivel decizional”, susține fostul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru spune că într-un sistem special, șefii beneficiază de privilegii.

„ În sistemele speciale, șefii, indiferent cum au ajuns pe respectivele poziții, beneficiază de privilegii prin simplul fapt că sunt șefi. Nu cei de la baza instuției. Șefii au în perioada activă (mai ales, în ultima perioadă a activității când au putere în instituție) pârghiile pentru a determina creșterea veniturilor, pentru ei și pentru câțiva. Vânarea posturilor de conducere, mai ales acolo unde se acordă și sporuri valorificabile la pensie, e sport național în ultimii ani de activitate înainte de pensionare – vezi detașările de dragul obținerii beneficiilor.

Nu poți să “premiezi” sistemul public dacă populația nu este mulțumită de el, de serviciile oferite. Administrația publică din România nu are reputația altor sisteme publice pentru ca populația să susțină premierea acesteia prin pensii speciale. Mai are mult până să ajungă acolo. Acești bani în plus/separat de pensia pe contributivitate (pensia specială) nu au nicio legătură cu perioada de contributivitate, sunt din Bugetul de stat, alimentat cu resurse prin munca mediului privat. E normal ca societatea să își spună părerea fiind vorba despre banii din munca ei.

Nu îi lasă nimeni pe speciali fără pensiile lor bazate pe contribut ...citeste mai departe despre "Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 710 ori