Vesti proaste de la BNR: Investitiile straine directe au scazut cu 37% in primele 5 luni

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:53
1615 citiri
Vesti proaste de la BNR: Investitiile straine directe au scazut cu 37% in primele 5 luni

Investitiile straine directe atrase de Romania au totalizat 414 milioane de euro in primele cinci luni, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 656 milioane de euro.

Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 85 milioane euro, iar creditele intragrup au insumat 329 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.

In luna mai, investitiile au coborat la 92 milioane de euro, fata de 111 milioane de euro in luna aprilie, cand a fost consemnat cel mai mare nivel din acest an.

In martie, investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in februarie, 60 de milioane de euro, iar in ianuarie, investitiile au totalizat 103 milioane de euro.

Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat, joi, la Palatul Victoria.

Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.

Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.

#investitiile straine directe, #investitii romania, #flux capital strain , #Stiri Guvern