Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Veniturile bugetare pentru 2013, cu 15,6 mld. de lei peste anul trecut

Veniturile bugetare pentru 2013, cu 15,6 mld. de lei peste anul trecut


Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.

Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.

Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.

Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.

Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.

Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.

Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste nivelul de anul trecut, adica in linie cu cresterea nominala al PIB, de 6,51%.

Guvernul a avizat, marti, pachetul de masuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii si se extinde impozitarea in agricultura pentru persoane fizice, noile modificari ale Codului Fiscal, cresterea salariului minim si indexarea pensiilor.

Aceste masuri, inclusiv cresterea salariului minim si indexarea pensiilor, vor aduce la buget un plus de venituri de aproape 3 miliarde lei.

Cea mai mare suma va veni din taxarea agriculturii, respectiv 578 de milioane lei (430 milioane lei impozit si 148 milioane lei CAS), urmata de impozitul obligatoriu de 3% din veniturile companiilor cu o cifra de afaceri de sub 65.000 de euro pe an (echivalentul unei medii de 5.416 euro pe luna), din care statul se asteapta la incasari suplimentare de 457 de milioane lei.

Cumulat, sectorul energetic va plati cele mai multe taxe suplimentare. Suprataxarea exploatatorilor de gaze va aduce direct circa 273 de milioane lei, dar totalul impozitelor suplimentare colectate de la aceste companii se va ridica la 641 de milioane lei, daca sunt calculate si TVA si impozitul pe profit suplimentar, rezultat din majorarea preturilor, dupa liberalizare.

Satul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

De asemenea, taxa pe monopol (transport si distributie energie si gaze) va aduce, potrivit calculelor MFP, venituri suplimentare de 257 milioane lei, in timp ce taxa speciala de exploatare a resurselor naturale altele decat gazele va avea un impact pozitiv de 106,9 milioane lei.

Devansarea majorarii accizei la tutun ar putea insemna un supliment de venituri la buget de 117 milioane lei (94 milioane lei accize si 22,6 milioane lei TVA), iar cresterea accizelor la bere este bugetata cu o majorare de venituri de 80 de milioane lei (64 milioane lei accize si 16 milioane lei TVA).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1543 ori