Venitul minim garantat creste cu 8,5% din iulie si cu 4,5% din 2014

Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:43
1446 citiri
Venitul minim garantat creste cu 8,5% din iulie si cu 4,5% din 2014
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea

Venitul minim garantat va fi majorat in medie cu 8,5% din luna iulie si cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei fiind estimata pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei.

Alocatia pentru sustinerea familiei va fi majorata intr-o singur transa.

Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorii de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.

"Va avea loc un proces de liberalizare graduala a preturilor in sectorul energetic, iar cea mai eficienta metoda de protejare a consumatorului vulnerabil este aceasta majorare a sprijinului social", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a aratat ca Guvernul a discutat deja pe aceasta tema cu Fondul Monetar International.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie.

El a precizat ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%.

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei si 18 lei pentru beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei.

Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulnerabile se situeaza intre 14 lei si 20 de lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale.

#venit minim garantat, #ajutoare sociale Romania , #Stiri Guvern