Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vara marii epurari

Vara marii epurari
Se pare ca premierul Tudose si-a tinut cuvantul fata de reprezentantii CSM ca nu vor interveni modificari privind pensiile speciale ale magistratilor. Si in acest fel a fost oprit ceea ce se profila ca un val de pensionari in sistemul de justitie, incepand cu ICCJ, similar cu ceea ce vedem in Armata, Interne si SRI.

Cat de bine i-o fi cazut aceasta schimbare lui Livu Dragnea, de exemplu, care prin pensionarea rapida a judecatorilor dosarului "Bombonica" putea fi fericitul castigator al unei rejudecari de la capat, nu stim.

Fapt este ca in privinta magistratilor s-a facut un pas inapoi. Ca intentia initiala era alta, o spun chiar primele declaratii ale ministrului Olguta Vasilescu, care vorbea despre modificari in privinta tuturor pensiilor speciale, fara nicio diferentiere.

Acum dna Vasilescu spune ca magistratii au fost lasati in pace pentru ca in privinta pensiilor lor exista doua decizii ale CCR. Ceea ce reprezinta o aproximare, ca sa ma exprim elegant. Da, potrivit CCR pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi desfiintate, dar modalitatea de calcul si indexare nu au fost niciodata discutate de Curtea Constitutionala.

E un pas inapoi important, pentru ca destabilizarea justitiei prin sute de pensionari ar fi fost la fel de eficienta ca OUG 13 pentru salvarea infractorilor. Dar cred ca un scop tot a fost atins si in privinta justitiei: nesiguranta.

Sunt convinsa ca unii magistrati ajunsi la varsta pensionarii isi pun serios problema daca nu ar fi bine sa faca pasul pentru a evita cine stie ce surprize ulterioare de la un guvern care s-a specializat in asa ceva.

Pentru Armata, Interne si servicii problema ramane si se agraveaza pe zi ce va trece pana la data limita de 15 septembrie. O data limita lasata special pentru a permite o masiva epurare in institutiile de forta care trebuie repopulate de fidelii actualilor sefi.

Foarte probabil ca printre cei care le vor repopula sa fi multi dintre noii pensionari care sa cumuleze pensia pe regulile actuale cu salariul.

Olguta Vasilescu spune ca a fost lasat acest termen de gratie pentru ca nu doar anumiti beneficiari de informatii privilegiate, secrete, se-ntelege de la SRI, sa beneficieze de ultimul tren. Eu nu vad de ce ar fi avut cineva nevoie de informatii privilegiate cand ele au fost la vedere.

Olguta Vasilescu nu inceteaza de vreo saptamana sa vesteasca aceasta Ordonata. Ea nu era un secret pentru nimeni, indiferent de ce acces la ce informatii are. Ba mi s-a parut ca ministr ...citeste mai departe despre "Vara marii epurari" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori