Va fi obligata Kovesi sa-i dea explicatii lui Dragnea in comisia de ancheta? Chestiunea ar putea fi transata de CCR

Vineri, 05 Mai 2017, ora 12:35
1897 citiri
Va fi obligata Kovesi sa-i dea explicatii lui Dragnea in comisia de ancheta? Chestiunea ar putea fi transata de CCR
Foto: Ziare.com

Controversata si complicata chestiune a chemarii Laurei Kovesi la audieri in comisia de ancheta, condusa de Liviu Dragnea, ar putea fi transata pana la urma de CCR.

Cum s-ar ajunge acolo, ne-a explicat pe larg cel mai longeviv deputat din Parlament, Marton Arpad, care este vicepresedinte in Comisia pentru Regulament si parlamentar din 1990.

Miercuri, aceasta comisie a votat modificarea regulamentului Camerei Deputatilor, astfel ca persoanele chemate la audieri in comisiile de ancheta sunt obligate sa se prezinte, sustine pesedistul Eugen Nicolicea.

Printre aceste persoane s-ar putea afla, de exemplu, si procurorul-sef al DNA (in cazul anchetei pe alegerile din 2009), insa Nicolicea a refuzat sa discute despre persoane private.

Marton Arpad a explicat, pentru Ziare.com, insa, ca prin regulamentul Camerei Deputatilor se pot impune obligatii doar alesilor sau persoanelor care activeaza in institutii controlate de Parlament.

"Spre deosebire de actuala prevedere, exista prevederi distincte pentru acele persoane care activeaza in institutii controlate de Parlament, respectiv pentru celelalte persoane.

Totodata, exista si prevederea conform careia, daca persoana respectiva nu se prezinta la audieri, este informata institutia din care face parte, pentru ca (sic!) conducerea acelei institutii, organele abilitate ale acelei institutii, sa faca demersurile conform legilor speciale ale acelor institutii, incepand de la masuri disciplinare, pana la cele penale, adica sesizarea instantelor competente pentru incercare de a ingreuna o activitate, un demers de cercetare parlamentara", ne-a explicat deputatul UDMR, unul dintre cei doi parlamentari aflati la al optulea mandat consecutiv, incepand cu 1990.

Unele institutii pot refuza solicitarea comisiilor de ancheta

Intrebat daca institutiile pot sa refuze solicitarile comisiilor de ancheta, in ce priveste persoanele care activeaza acolo, Marton Arpad a precizat: "Depinde de institutie. Daca sunt institutii care, conform Constitutiei, sunt sub controlul parlamentar, nu prea pot refuza, din moment ce sunt sub control parlamentar".

Referitor la obligatiile pe care le au reprezentantii Parchetelor, deputatul UDRM a raspuns:

"Prevederea care reglementeaza modalitatea prin care o persoana care nu activeaza intr-o institutie care este sub control parlamentar, deci obligativitatea acelei persoane de a fi prezenta, respectiv demersurile pentru a obliga persoana respectiva sa apara in fata comisiei de an ...citeste mai departe despre "Va fi obligata Kovesi sa-i dea explicatii lui Dragnea in comisia de ancheta? Chestiunea ar putea fi transata de CCR" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procurori obligati comisie ancheta, #Marton Arpad comisie ancheta, #obligativitate audieri comisie ancheta, #Marton Arpad obligativitate comisie ancheta parlamentara, #comisie ancheta parlamentara , #Stiri Guvern