Un senator USR vrea sa mancam biscuiti, chipsuri si margarina mai sanatoase - ce propune

Duminica, 26 Martie 2017, ora 12:41
916 citiri
Un senator USR vrea sa mancam biscuiti, chipsuri si margarina mai sanatoase - ce propune
Foto: Ziare.com

Un senator USR isi doreste ca unele produse alimentare, precum popcornul, margarina, biscuitii, chipsurile sau cerealele sa aiba un continut mai scazut de acizi grasi trans-nesaturati (AGTN), care provoaca afectiuni cardiovasculare.

Medicul Adrian Wiener, care este senator USR, a depus in acest sens o initiativa legislativa prin care sa fie limitat continutul de AGTN, pentru imbunatatirea nivelului de sanatate al romanilor, se arata intr-un comunicat de presa.

"AGTN au ca principala sursa de provenienta uleiurile partial hidrogenate folosite in industria alimentara. Aceste uleiuri se gasesc in principal in produsele alimentare procesate, contribuind la o textura si consistenta mai dezirabila a acestora, prezervarea proprietatilor la incalziri repetate si prelungind timpul de valabilitate.

Exemple de produse in care se regasesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiti, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prajire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic", se arata in document.

Senatorul subliniaza ca exista riscuri majore pentru sanatate, din cauza consumului de cantitati mari ale acestor acizi. Astfel, un consum mai mare de AGTN de 2 la suta din totalul caloriilor zilnice creste riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare cu pana la 32 la suta.

"De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii si boala Alzheimer. In 2010 se considera ca doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual in Europa.

(...) Chiar daca nu exista o obligatie din partea UE, un numar de tari au instituit deja legislatie proprie care reglementeaza limita maxima de AGTN la nivelul de 2g/100g de grasime (Danemarca in 2003, Elvetia in 2008, Austria in 2009, Islanda in 2011, Ungaria in 2013 si Norvegia in 2014).

Reglementarea acestor limite cade in responsabilitatea factorilor politici. Intr-o tara ca Romania, unde cum s-a aratat mai sus nivelul de sanatate in randul cetatenilor este in pericol, se impune luarea de urgenta a unor masuri", mai transmite medicul, care propune luara aceleiasi masuri si in tara noastra, prin intermediul initiativei legislative.

"Operatorii din sectorul alimentar ar fi obligati sa pastreze continutul de AGTN in produsele alimentare prelucrate sub nivelul de 2 grame la 100 de grame de ulei sau de grasime, in produsele 'libere de AGTN ...citeste mai departe despre "Un senator USR vrea sa mancam biscuiti, chipsuri si margarina mai sanatoase - ce propune" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Adrian Wiener lege AGTN, #Adrian Wiener lege acizi grasi, #Adrian Wiener lege alimente , #Stiri Guvern