UDMR vrea ca parlamentarii, membrii Guvernului si alesii locali sa poata fi comercianti persoane fizice

Joi, 30 Martie 2017, ora 14:44
734 citiri
UDMR vrea ca parlamentarii, membrii Guvernului si alesii locali sa poata fi comercianti persoane fizice
Foto: Arhiva Ziare.com

UDMR vrea ca parlamentarii, membrii Guvernului, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene sa nu mai fie incompatibili cu statutul de comerciant persoana fizica, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputatilor.

Proiectul prevede abrogarea mai multor prevederi din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pentru a elimina incompatibilitatea dintre calitatea de "comerciant persoana fizica" si functia de parlamentar, membru al Guvernului sau cea de ales local.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil, s-a constatat ca "sintagma comerciant persoana fizica a fost asimiliata in practica cu sintagma persoana fizica autorizata".

"Aceasta asimilare a dus la interpretarea legislatiei anterioare Codului civil in sensul de a interzice anumite activitati sau de primire a unor sume de bani, care in conformitate cu prevederile constitutionale si normelor europene nu ar trebui sa fie restranse.

Astfel, persoanelor carora conform Constitutiei si legilor in vigoare le sunt permise 'activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice' le este interzisa aceasta activitate daca ea este realizata in calitate de persoana fizica autorizata", afirma initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege este sustinut de deputatii UDMR Marton Arpad, Szabo Odon, Csep Eva-Andra si de senatorii Fejer Laszlo-Odon si Tanczos Barna.

Camera Deputatilor a fost sesizata pentru dezbaterea proiectului de lege. ...citeste mai departe despre "UDMR vrea ca parlamentarii, membrii Guvernului si alesii locali sa poata fi comercianti persoane fizice" pe Ziare.com

#proiect UDMR comercianti persoane fizice, #statut comerciant persoana fizica proiect, #cod civil comerciant persoana fizica , #Stiri Guvern