Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trezoreria Statului a obtinut un excedent bugetar de circa 370 de milioane de lei, anul trecut

Trezoreria Statului a obtinut un excedent bugetar de circa 370 de milioane de lei, anul trecut


Executia bugetului Trezoreriei Statului la data de 31 decembrie 2013 s-a incheiat cu un excedent de 368,5 milioane lei, potrivit unui proiect de hotarare privind aprobarea bilantului general si a contului de executie a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului Trezoreriei Statului, de 1,29 miliarde lei, reprezinta in principal dobanzi incasate aferente soldului contului curent general al Trezoreriei Statului pastrat la Banca Nationala a Romaniei, dobanzi acumulate aferente titlurilor de stat de tip benchmark, dobanzi din finantarea temporara a deficitelor bugetare si refinantarea datoriei publice.

Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului, in suma de 923,23 milioane lei, reprezinta dobanzi aferente datoriei publice interne directe (751,98 milioane lei), dobanzi la depozite si disponibilitati pastrate in contul curent general al Trezoreriei Statului (150,04 milioane lei), precum si alte cheltuieli (21,2 milioane lei).

Bugetul initial al Trezoreriei Statului pe anul 2013 prevedea venituri in suma de 1,1 miliarde lei si cheltuieli in suma de 1,1 miliarde lei, cu un excedent bugetar in suma de 8,79 milioane lei.

Bilantul general al Trezoreriei Statului intocmit la data de 31 decembrie 2013 prezinta in activul si pasivul sau suma de 29,19 miliarde lei si reflecta resursele financiare ale sectorului public pastrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, depozitele, deficitele si excedentele bugetare.

Disponibilitatile banesti si casa insumeaza 6,24 miliarde lei

Disponibilitatile banesti si casa sunt in suma de 6,24 miliarde lei, din care disponibilitati aflate in contul curent general al Trezoreriei Statului la BNR - 4,53 miliarde lei, depozite reprezentand fonduri ale statului aflate in administrarea Eximbank-SA - 1,55 miliarde lei.

Alte active, in suma de 2,21 milioane lei reprezinta in principal dobanzi de platit din bugetul Trezoreriei Statului aferente disponibilitatilor si depozitelor institutiilor publice si ale operatorilor economici, calculate pentru luna decembrie 2013 cu scadenta de plata in prima zi lucratoare a anului 2014.

Deficitele bugetare sunt finantate temporar din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului si prezentau la finalul anului trecut un sold in suma de 22,94 miliarde lei, din care deficit al bugetului de stat in suma de 19,46 miliarde lei, format din deficitul curent al bugetului de stat inregistrat in anul 2013 in suma de 19,18 miliarde lei si deficitul din anii precedenti nefinantat prin imprumuturi de stat in suma de 285,86 milioane lei.

Disponibilitatile si depozitele aflate in conturi deschise la Trezoreria Statului la data de 31 decembrie 2013 erau in suma de 15,93 miliarde lei, din care: disponibilitati la vedere ale institutiilor publice si operatorilor economici - 12,47 miliarde lei, depozite (exclusiv depozite din excedente) constituite din disponibilitatile institutiilor si operatorilor economici - 961,49 milioane lei, disponibilitati din certificate de depozit ale populatiei - 313,04 milioane lei.

La finele anului 2013, Administratia Fondului pentru Mediu are constituite depozite din excedentul bugetului fondului pentru mediu in suma de 1,1 miliarde lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1677 ori