Toader ii raspunde pe Facebook premierului danez, care vrea sa scape de detinutii romani

Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 07:47
1343 citiri
Toader ii raspunde pe Facebook premierului danez, care vrea sa scape de detinutii romani
Foto: Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat un mesaj pe Facebook ca reactie la declaratia premierului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, care a cerut un sistem mai sever cu statele care nu isi indeplinesc obligatiile in ceea ce priveste drepturile omului.

"Citesc faptul ca Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astazi (miercuri - n.red.), in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extradarea infractorilor straini si un sistem mai dur pentru sanctionarea tarilor care nu respecta standardele in domeniul drepturilor omului.

Reamintesc ca instanta suprema din Danemarca a decis in 2017 ca patru cetateni romani, acuzati de trafic de persoane, nu pot fi extradati, deoarece conditiile din penitenciarele din Romania le-ar incalca drepturile", scrie Toader.

Acesta vorbeste despre faptul ca, in 2017, a avut trei intrevederi cu ministrul Justitiei din Danemarca, doua intrevederi cu ambasadorul Danemarcei la Bucuresti, iar doua delegatii parlamentare din tara nordica au vizitat Romania, pe aceeasi tema.

"De fiecare data am convenit asupra faptului ca le vom oferi garantii scrise pentru detentia in conditii corespunzatoare, urmand sa ne adreseze o solicitare scrisa in acest sens! Ma intreb, oare de ce autoritatile din Danemarca prefera atitudinile critice la adresa Romaniei, in loc sa ne adreseze solicitarea in scris, astfel cum am tot convenit?", mai scrie Tudorel Toader.

Acesta a explicat ca va pune aceasta intrebare premierului danez, in cursul zilei de joi, la Sofia, in cadrul Consiliului JAI.

Instantele nationale ar trebui sa poata expulza infractori straini mai usor, a declarat, miercuri, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizand ca este necesar si un sistem mai sever cu statele care nu isi indeplinesc obligatiile in ceea ce priveste drepturile omului.

Rasmussen a facut aceste afirmatii in contextul in care Curtea Suprema din Danemarca a decis, anul trecut, ca patru romani acuzati de trafic de fiinte umane nu pot fi extradati deoarece conditiile din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

"Nu este corect ca tari cum este Danemarca sa ajunga sa gazduiasca infractorii straini, din cauza conditiilor proaste din penitenciarele din tarile lor. Avem nevoie de un sistem care sa fie mai sever cu statele care nu isi indeplinesc obligatiile in privinta drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care sa nu interfereze ...citeste mai departe despre "Toader ii raspunde pe Facebook premierului danez, care vrea sa scape de detinutii romani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Toader reactie Danemarca detinuti romani , #Stiri Guvern