Strania dezgropare a SIPA. Traian Basescu ameninta?

Marti, 16 Mai 2017, ora 08:01
1158 citiri
Strania dezgropare a SIPA. Traian Basescu ameninta?

Este, cred, legitim sa ne intrebam cum se face ca tocmai acum Dan Andronic este lovit de marea revelatie a arhivei SIPA.

Este, totusi, o poveste foarte veche si complicata aceasta a serviciului secret al Ministerului de Justitie, initial militarizat, creat teoretic pentru a obtine informatii despre vulnerabilitatile din sistemul penitenciar si apoi, exista suspiciuni multe, folosit pentru a aduna informatii sensibile despre magistrati, mai ales in guvernarea Nastase, mai precis in mandatul de trista aminitire al Rodicai Stanoiu.

In 2006, ministrul Monica Macovei a decis sa desfiinteze SIPA, insa arhiva a ramas cumva in aer, destul de expusa, ca o bomba pe care Catalin Predoiu a incercat macar sa o securizeze, daca n-a reusit sa o dezamorseze.

Adica dl Predoiu a mutat arhiva sub paza si sigiliu la Administratia Penitenciarelor, a trimis la CSAT raportul comisiei infiintate in privinta SIPA de Tudor Chiuariu si a emis un proiect de lege care prevedea mutarea documentelor la Arhivele Nationale, singura institutie care s-a aratat interesata de ele.

Dar, ce sa vezi?, proiectul de lege e blocat de vreo 8 ani la SGG, deci inclusiv in vremea Guvernului Boc, iar raportul se pare ca nici nu a fost discutat in CSAT, adica nici Traian Basescu pare sa nu fi fost preocupat de inchiderea definitiva a temei.

Deci suntem in punctul in care, nedorita oficial de nimeni, arhiva SIPA este, totusi, securizata si asteapta o lege.

Dan Andronic acuza ca de acolo Monica Macovei si echipa sa au copiat documente. Cei acuzati neaga. E meci nul pentru ca nimeni nu mai poate dovedi nimic dupa atatia ani. Fiecare crede ce vrea.

Dupa cum remarca Liviu Avram, Dan Andronic insa nici nu are ton de jurnalist de investigatii, nu cauta adevarul. Tonul e de consultant politic, adica, cu tot respectul, specialist in manipulari, in creari de trenduri si campanii.

Nici in cazul fraudarii alegerilor din 2009, alta tema lansata de Andronic, nu se mai poate pune problema aflarii adevarului pentru simplul motiv ca nu mai exista exact corpul delict si dovada esentiala - buletinele de vot. Fara ele vorbim vorbe si cream agitatie.

In cazul acela, in mod evident in opinia mea, tinta a fost hartuirea sefei DNA, care trebuia daca nu adusa in fata comisiei de ancheta, ceea ce constitutional nu se poate, sa fie macar linsata inca o tura, doar, doar o lasa nervii.

Dar in cazul povestii cu arhiva SIPA, care poate fi scopul operatiunii?

Sa presupunem ca il credem pe Dan Andronic, ...citeste mai departe despre "Strania dezgropare a SIPA. Traian Basescu ameninta?" pe Ziare.com

#arhiva SIPA Andronic Basescu , #Stiri Guvern