Specialist belgian, despre "atmosfera revolutionara" din Europa Centrala: Ungaria versus Romania

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:47
1565 citiri
Specialist belgian, despre "atmosfera revolutionara" din Europa Centrala: Ungaria versus Romania
Foto: bihon.ro

Premierul Viktor Orban este mai prorus decat erau comunistii ungari in anii 1980, considera Jean-Michel de Waele, profesor de Stiinta Politica la Universitatea Libera din Bruxelles (ULB), intr-un interviu pentru EurActiv.com, in care vorbeste si despre alegerea surprinzatoare a lui Klaus Iohannis la presedintia Romaniei.

Intrebat daca nu exista o atmosfera revolutionara in Europa Centrala la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat ca exista ceva in comun cu acest eveniment si anume elementul surpriza, potrivit EurActiv.com, transmite Mediafax.

Infrangerea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale din Romania, revolta impotriva lui Viktor Orban in Ungaria (mii de cetateni il acuza pe premier de angajarea unor functionari publici corupti si apropierea de Kremlin), mobilizarea civica din Cehia (cehii protesteaza fata de presedintele Milos Zeman, acuzandu-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzatoare.

In Europa Occidentala, cei aflati la putere sunt de asemenea nepopulari, dar in Europa Centrala statul bunastarii este mult mai slab, coruptia este mai puternica si puterea este mai fragila. Am vazut in Bulgaria proteste de strada care au dus la inlaturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar intampla niciodata in Europa Occidentala, afirma de Waele, care este si decanul Facultatii de Stiinte Politice si Sociale a Universitatii Libere din Bruxelles (ULB).

Iohannis, o surpriza majora

Situatia este insa mai specifica in Romania. In Ungaria pare sa nu existe alternativa la Orban si, in mare masura, acelasi lucru pare sa se aplice Cehiei si Bulgariei.

In Romania, Iohannis vine ca o alternativa, dupa o mobilizare a populatiei, in pofida sprijinului pentru Ponta al oligarhilor, al unor mass-media foarte puternice si al Bisericii Ortodoxe. Faptul ca un luteran, un reprezentant al unei minoritati mici, a castigat este foarte neobisnuit pentru o perioada de izolationism si intensificare a nationalismului.

In cazul Cehiei si Ungariei, revolta populara arata o respingere a politicilor guvernamentale fata de Moscova. Publicului occidental ii este greu sa inteleaga, dar in Europa Centrala, unele forte politice joaca un rol de echilibru, ca si cum ar fi inca posibil sa se aleaga intre UE si Rusia, ceea ce este absurd.

"Orban este mai prorus decat erau comunistii ungari in anii 1980. Este foarte neobisnuit. In Bulgaria exista o traditie de prietenie cu Rusia exista o miscare slavofila puternica. Chiar si Cehia are ceva similar dar in Ungaria nu exista nimic de genul acesta. Totusi, pentru populatia ungara, care se simte profund occidentala, aceasta alianta a lui Orban cu Putin este uluitoare", sustine de Waele.

Ceea ce ii place insa lui Orban la Putin nu este Putin in sine, ci "modelul sau de stat autoritarist, statul sau politienesc, controlul presei, democratia sa de fatada si redusa la minim", explica profesorul universitar.

#Viktor Orban prorus, #Klaus Iohannis presedintia Romaniei , #Stiri Guvern