Senatul a aprobat achizitia primului sistem de rachete Patriot. Maine proiectul intra in Camera Deputatilor

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:54
790 citiri
Senatul a aprobat achizitia primului sistem de rachete Patriot. Maine proiectul intra in Camera Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi "pentru" si un vot "impotriva", adoptarea proiectului de lege pentru achizitia primului sistem de rachete Patriot, dupa ce, tot luni, initiativa a fost aprobata de catre Comisia de Aparare.

La sedinta comisiei au participat ministrul Apararii, Mihai Fifor, seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, care s-a intalnit saptamana trecuta cu secretarul american de Stat, Rex Tillerson, aflat intr-o vizita fulger in Romania dupa ce adoptarea proiectului de achizitie a rachetelor a fost amanat.

Proiectul va ajunge marti la Camera Deputatilor pentru dezbatere si vot in procedura de urgenta.

Comisia de Aparare s-a intrunit la ora 11:30 pentru dezbaterea si aprobarea raportului in cazul proiectului de lege pentru realizarea "Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol" aferenta programului de inzestrare esential "Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) ".

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, luni, la comisia de aparare a Senatului, ca secretarul american de Stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv saptamana trecuta la Bucuresti, l-a intrebat de ce nu a fost aprobat in Parlament proiectul de lege privind achizitionarea de rachete Patriot, iar el i-a raspuns ca au fost probleme cu cvorumul.

"M-a intrebat cum a fost cu cvorumul, saptamana trecuta, si i-am spus ca sunt probleme de cvorum, din cand in cand. In niciun caz nu se refera la subiectul in sine si coalitia actuala de guvernare are o majoritate confortabila in Parlament, deci probabil, cum i-am spus eu, saptamana viitoare, deci azi, vom avea si avizul cu raportul comisiei, dar si posibil adoptarea in plenul Senatului", a declarat Melescanu.

La randul sau, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca dotarea armatei romane cu sistemul de rachete Patriot plaseaza Romania intr-un club select al apararii europene si mondiale, adaugand ca Guvernul va veni in perioada urmatoare si cu alte proiecte de lege privind achizitionarea altor echipamente.

"Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achizitionarea a sapte sisteme de tip Patriot, configuratia 3 plus. La aceastea se adauga echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanta, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum si pachetul de suport logistic initial. Discutam de acest proiect de lege in cadrul parteneriatului strategic intre Romanai si SUA", le ...citeste mai departe despre "Senatul a aprobat achizitia primului sistem de rachete Patriot. Maine proiectul intra in Camera Deputatilor" pe Ziare.com

#Senat aprobat sistem Patriot, #achizitie sistem Patriot, #Romania sistem Patriot cost , #Stiri Guvern