Secretul ascuns in spatele pensiilor speciale

Miercuri, 02 August 2017, ora 19:56
735 citiri
Secretul ascuns in spatele pensiilor speciale

Nu exista in aceasta vara motiv mai bun de enervare decat stirile despre anomaliile si absurdul care au ajuns sa domneasca in cazul pensiilor speciale. Cu cat apar mai multe informatii, cu atat nesimtirea acestui sistem creat in timp infurie pe oricine mai munceste inca in aceasta tara.

Pensii de aproape 10 mii de euro la doar 40 si ceva de ani, pensii de peste 20-30 de mii de lei la 39 de ani, pensii de 15 mii de lei si reangajarea imediata in locul din care se pensionase cu doar cateva luni in urma. Sunt doar putine exemple dintre cele mai bizare si frustrante cazuri facute publice in ultimele zile.

Ciocoiu Cornel, secretarul de stat din MAI care s-a pensionat pe 29 iunie, cu 13.736 lei, si a fost angajat a doua zi de Guvernul Tudose, cu un salariu de peste 8 mii de lei, este cazul care defineste perfect situatia in care s-a ajuns din cauza unor legi mai absurde chiar si decat manualele de sport si dirigentie ale ministrului Liviu Pop.

Este insa doar varful icebergului. Absurdul se adanceste si mai mult cand afli ca numai anul acesta doar din ministerul de Interne au plecat la pensie peste 4.000 de politisti, iar in ultimele zile alte 1.000 de cereri de pensionare au fost depuse.

Conducerile Jandarmeriei, ale Politiei de Frontiera si multi altii din alte zone ale "specialilor", magistrati, servicii secrete si altele, se pregatesc si ei sa se pensioneze in conditii de lux care ar face sa paleasca de invidie cetatenii din cele mai bogate si prospere state ale lumii.

Cum s-a ajuns la aceasta autoeliminare a varfului unui sistem ce inglobeaza in principal institutiile de forta si din justitie din Romania? In primul rand gratie unor legi din ultimii doi, trei ani care au incurajat iesirea din sistem la o pensie mai mare decat salariul, care au inclus la "speciali" tot mai multe categorii de bugetari si care, nu in ultimul rand, permit (din 2014) cumularea pensiei cu salariu la stat.

Apoi au venit declaratiile ministreselor de la Munca si de la Interne care au semnalizat ca, totusi, aceasta situatie a "specialilor" care au pensiile mai mari decat fostul salariu nu mai are cum sa continue. Olguta Vasilescu a dat primul semnal in urma cu mai bine de o luna, cand a spus ca INS i-a comunicat ca 100.000 de pensionati "speciali" castiga mai mult decat restul de 4 milioane de pensionari obisnuiti.

Unii vad aici un plan bine pus la punct de PSD de a curata "sistemul". Sunt incurajati si de trecerile in rezerva ale celor 10 generali din fruntea SRI ...citeste mai departe despre "Secretul ascuns in spatele pensiilor speciale" pe Ziare.com