Scandalurile de furt academic din România, tratate de presa străină: „Guvernul este tot mai slăbit în urma acuzațiilor de plagiat”

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 16:00
155 citiri
Scandalurile de furt academic din România, tratate de presa străină: „Guvernul este tot mai slăbit în urma acuzațiilor de plagiat”
Tot mai mulți liberali din guvernul Ciucă sunt acuzați de plagiat FOTO Facebook / PNL

Guvernul României este tot mai afectat de acuzațiile de plagiat, arată într-o analiză publicația franceză Le Monde. Acesta subliniază că scandalurile din ultima vreme afectează stabilitatea politică de la București și că însuși premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat.

”Guvernul României este zguduit de o serie de cazuri de plagiat. Mai mulți miniștri acuzați că au copiat o parte din teza lor de doctorat sunt afectați. Lucian Bode, responsabilul de la Interne, a susținut în 2018 o teză despre securitatea energetică a României la Universitatea din Cluj. Numit ministru în decembrie 2020, ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat, dar a refuzat să permită accesul la document. Universitatea a procedat la fel, pe motiv că textul fusese publicat. Nu există însă nicio urmă a acestei lucrări de cercetare în bibliotecile și librăriile din România.” - se arată în articolul din Le Monde.

Publicația franceză precizează, apoi, că scandalul a izbucnit după ce o publicație independentă, PressOne, a dezvăluit la scurt timp că 65 din cele 194 de pagini ale tezei au fost copiate. Nemulțumit de această răsturnare de situație, ministrul a dat în judecată instituția, pe 5 ianuarie. A pierdut în primă instanță marți, 17 ianuarie. „Acuzațiile împotriva mea sunt nejustificate, sunt motivate politic”, s-a apărat Bode.

Ciucă, vizat și el de acuzații

Le Monde mai notează că Bode nu este singurul de pe scena politică românească care a trăit această situație incomodă. În noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia din funcție în urma unei anchete a jurnalistei de investigație Emilia Sercan, care dovedea plagiatul tezei sale. Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și el liberal, să demisioneze din același motiv.

Premierul Nicolae Ciucă nu a fost scutit de aceste acuzații. Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier. Supranumit „generalul deșertului”, a condus batalionul Scorpionilor Roșii, desfășurat alături de armata americană în timpul operațiunii „Enduring Freedom” din Afganistan în 2002 și 2003. Elevul român preferat al Pentagonului a fost remarcat și în 2003 în timpul luptelor de la Nassiria, în Irak, mai notează publicația f ...citeste mai departe despre "Scandalurile de furt academic din România, tratate de presa străină: „Guvernul este tot mai slăbit în urma acuzațiilor de plagiat”" pe Ziare.com

#guvernul ciuca, #plagiat ciuca, #plagiat doctorat, #plagiat lucian bode, #Emilia Sercan , #Stiri Guvern