Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scandalul taxei „pe soare”. USR amenință cu sesizarea Comisiei Europene

Scandalul taxei „pe soare”. USR amenință cu sesizarea Comisiei Europene

USR transmite că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa ce conţine "taxa pe soare".

Conform unui comunicat al Uniunii Salvaţi România, Guvernul aplică "eronat" o directivă europeană, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, riscă să se facă "responsabil pentru o nouă procedură de infringement" împotriva României.

"Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi", precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

USR menţionează că "taxa pe soare" ar urma să se aplice imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde, de exemplu). IMM-urile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie, precizează sursa citată.

"Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă.

Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW", se arată în comunicat.

Potrivit USR, printr-o transformare a sintagmei "statul poate" în "statul taxează", guvernul PSD-PNL "dă o lovitură" producţiei independente de energie, "pentru a proteja piaţa captivă a marilor companii de stat, subordonate" lui Virgil Popescu.

"Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras at ...citeste mai departe despre "Scandalul taxei „pe soare”. USR amenință cu sesizarea Comisiei Europene" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 652 ori