Sansa Guvernului Dancila: Povestea de succes OECD prin Guvernanta Corporativa

Joi, 08 Martie 2018, ora 07:07
899 citiri
Sansa Guvernului Dancila: Povestea de succes OECD prin Guvernanta Corporativa

OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), fondata in 1961, are ca scop principal stimularea progresului economic prin facilitarea schimburilor si a comertului, prin implementarea unor serii de politici publice (in domeniul omonim) de-a gata.

Despre OECD ca orientare sau beneficiile directe de apartenenta s-a scris foarte mult, iar Romania are stantat in obiectivele politicii externe, inca din 2004, tinta aderarii ca stat membru in acest club restrans.

In plus, acelasi deziderat este inclus si in actualul program de guvernare, la capitolul Politica Externa (subcapitolul 11 - Consolidarea dimensiunii economice a politicii externe - prin revigorarea diplomatiei economice cu accent pe promovarea in exterior a produselor si serviciilor nationale, atragerea de investitii in Romania, dar si incurajarea unei prezente mai consistente a firmelor romanesti pe pietele externe).

De altfel, tara noastra si-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OECD in aprilie 2004 si noiembrie 2012, reinnoind-o in 2016 si 2017.

Avantajul potential in doua cuvinte

Concluziile pozitive abunda in spatiul on-line, prin numeroase analize competente, insa toate acestea ofera o linie rosie comuna, si anume: Romania ca stat cu economie de piata functionala, democratie inchegata si incredere crescuta la nivel investitional.

Cu alte cuvinte, cooperare inter-statala la nivel de politici economice, schimb inlesnit de know-how, deschidere si atractivitate (interes crescut) pentru numerosi potentiali investitori din statele partenere (ce se traduce prin locuri de munca, plus-valoare adaugata, activitate de capital, surse suplimentare de venit catre bugetul statului) si lista poate continua.

Unde trebuie insistat

Romania are o serie de restante. Orice candidatura trebuie sa fie evaluata si acceptata in consens de catre toti membri deja existenti, iar Romania, desi apreciata la nivel general (calitatea de membru UE este un mare avantaj) prezinta lacune pe 5 axe distincte (disponibile la cautare amanuntita in ultimele rapoarte ale organizatiei): Centrul de guvernare, Managementul strategic al resurselor umane, Guvernanta bugetara, Guvernare deschisa, Guvernare digitala.

Nu intram in detalii pe fiecare domeniu, insa toate prezinta o trasatura comuna - nevoia de dezvoltare a unor mecanisme solide de supraveghere si evaluare a politicilor publice.

Astfel, trebuie respectate principiile Guvernantei Corporative (OUG 111/2016). De altfel, existenta (si ...citeste mai departe despre "Sansa Guvernului Dancila: Povestea de succes OECD prin Guvernanta Corporativa" pe Ziare.com

#Guvernanta Corporativa Guvern , #Stiri Guvern