Salarii occidentale pentru medicii din Romania: Visul romanesc se infiripa, din 2014

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 11:35
3145 citiri
Salarii occidentale pentru medicii din Romania: Visul romanesc se infiripa, din 2014

In prezent, salariul mediu de baza al unui medic din Romania este de 1.800 de lei, dar incepand cu anul viitor ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata (...) sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a declarat duminica ministrul Eugen Nicolaescu, la ProTV.

"Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a afirmat Nicolaescu.

Potrivit noii legi, un medic va putea sa aleaga intre a munci cu jumatate de norma in sistemul public si cu jumatate de norma in sistemul privat.

Noua lege ar putea fi aplicata incepand chiar de anul viitor.

Forma finala a proiectului de lege va fi prezentata dezbaterii publice la sfarsitul lunii mai.

Salarii minuscule pentru medici

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Romania, in 2011, arata ca 58,46% dintre medicii din Romania sunt profund nemultumiti de nivelul salarizarii, 25,52% sunt nemultumiti, in timp ce foarte multumiti de salariu sunt 0,30%.

Cele mai mari probleme cu care se confrunta medicii din Romania sunt cele privind salariile mici si dotarea slaba a spitalelor cu echipamente si aparatura, potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu.

Migratia medicilor romani

Faptul ca Romania nu a reusit sa puna la punct un sistem medical performant a facut ca, din 2007 si pana in prezent, aproximativ 14.000 de medici sa plece din tara. Numai anul trecut au plecat din Romania mai mult de 2.400 de specialisti.

Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9%, in timp ce media europeana este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Conform raportului Eurostat 2011, media medicilor romani la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialisti, iar media in celelalte tari europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori.

Motivele pentru care tinerii medici aleg sa plece si sa profeseze medicina in alta tara sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de educatie si perfectionare pe care le au in Romania, rezulta dintr-un studiu realizat in 2012 de catre ISRA Center.

#salarii medici Romania, #proiect lege salarii medici, #mariri salarii medici romani , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO