Romania vrea sa vanda eurobonduri in valoare de un mld. de euro inainte de alegeri

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:15
1475 citiri

Guvernul roman intentioneaza sa vanda eurobonduri in valoare de un miliard de euro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat ministrul Bugetului, Darius Valcov, intr-un interviu citat de Bloomberg.

Anterior, Diana Popescu, director general al Trezoreriei statului, declara ca vanzarea era programata a avea loc la finele anului, potrivit Agerpres.

Potrivit analistilor, decizia autoritatilor de a urgenta planurile privind accesarea pietelor internationale a fost determinata de teama ca sentimentul investitorilor sa nu se deterioreze dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare. 'Riscurile aparute de pe urma alegerilor i-au determinat sa ia in considerare accelerare procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.

In prezent, randamentul pentru eurobondurile romanesti cu maturitatea in luna aprilie 2024 se situeaza la 2,71%, in apropiere de minimul record de 2,66% inregistrat in urma cu sapte saptamani.

'Din punct de vedere al emitentului, acum este un moment foarte bun', a declarat Krzysztof Izdebski, manager la fondul mutual Union Investment TFI, cu active in valoare de 2,8 miliarde de dolari. 'Piata este in continuare intr-o dispozitie foarte optimista', a adaugat Izdebski.

Peste jumatate dintre economistii intervievati de Bloomberg au declarat ca se asteapta ca presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, sa anunte in curand un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale similar cu cel demarat de Rezerva federala americana si Banca Angliei, in ideea de sprijini cresterea economica si a contracara riscul de deflatie in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern roman vanzare eurobonduri, #eurobonduri vanzare alegeri prezidentiale , #Stiri Guvern