Referendumul din Catalonia, o piatra de moara pentru UDMR in incercarea de a obtine mai multa autonomie

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 21:26
943 citiri

Judecatorii Curtii Constitutionale din Madrid au suspendat reunirea Parlamentului din Catalonia a carui majoritate se pregatea sa declare independenta regiunii.

Referendumul din cea mai bogata regiune a Spaniei este considerat ilegal de catre autoritatile centrale, iar Carles Puigdemont, seful Guvernului catalan, are tot mai putine optiuni.

Niciun stat din Europa nu sustine consultarea populara ilegala. Uniunea Europeana, de asemenea, printr-un comunicat oficial a respins incercarea de rupere a Cataloniei de Spania.

Aceasta e o veste proasta pentru UDMR. Reprezentantii minoritatii maghiare au suferit o

infrangere dureroasa miercuri, in Parlamentul Romaniei, atunci cand proiectul de modificare a legii a administratiei locale prin care se incerca introducerea limbii maghiare in institutiile publice a cazut la vot. Legea nemodificata prevede introducerea limbii maghiare in institutii daca minoritatea trece de 20% din totalul populatiei, proiectul de modificare propus de UDMR prevedea introducerea limbii maghiare in cazul in care minoritatea depaseste 10% din totalul populatiei unitatii administrative.

Conducerea UDMR urmarea prin aceasta scadere a pragului trei obiective politice: o realizare politica importanta care sa duca la cresterea sustinerii UDMR in teritoriu, marirea influentei maghiarilor in administratia locala din Romania si cresterea numarului de posturi in administratia locala care ar fi putut fi oferite de catre UDMR reprezentantilor comunitatii maghiare.

Proiectul de modificare al legii nu a avut sustinere in Parlament si a fost respins atat in comisiile de specialitate cat si la votul in plen.

"Este falsa afirmatia potrivit careia Romania ar fi o tara model in ceea ce priveste rezolvarea situatiei minoritatilor. Respingerea amendamentului la Legea administratiei locale demonstreaza clar acest lucru. Mesajul de astazi este, insa, foarte clar si pentru UDMR si pentru membrii comunitatii maghiare: majoritatea romana a respins dialogul", a declarat Kelemen Hunor in fata deputatilor la aflarea rezultatului votului, citat de Agerpres.

"Sa aducem Catalonia in Ardeal"

Proiectul UDMR sta de multa vreme prin sertarele Parlamentului, dar el a fost scos de la naftalina, in vara, la indemnul lui Liviu Dragnea care a vrut sa ofere trecerea acestui proiect in schimbul sustinerii UDMR pentru Legile Justitiei. Negocierile incepute in data de 20 iunie au creat o adevarata furtuna in Parlament, mai multi alesi ai PSD s-au pozitionat impo ...citeste mai departe despre "Referendumul din Catalonia, o piatra de moara pentru UDMR in incercarea de a obtine mai multa autonomie" pe Ziare.com

#Catalonia model UDMR, #Dragnea Hunor intelegere, #UDMR autonomie Ardeal , #Stiri Guvern