Reactia ambasadorului SUA la ordonantele pe Justitie si scandalul Ghita-Kovesi

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 14:05
805 citiri
Reactia ambasadorului SUA la ordonantele pe Justitie si scandalul Ghita-Kovesi
Foto: Facebook/US Embassy Bucharest

Comentand cele doua proiecte de ordonanta vizand Justitia, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, spune ca orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice.

"Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei", afirma diplomatul american, intr-un interviu acordat News.ro.

"Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei. Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor si respectarea stricta a solidei legislatii privind abuzul in serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale Romaniei.

Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul Romaniei de membru al NATO si al Uniunii Europene se bazeaza pe valori comune, inclusiv pe angajamentul fata de statul de drept. Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie.

Orice schimbare a legislatiei anticoruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. Orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice", explica ambasadorul.

Cat despre actualul scandal legat de inregistrarile difuzate de fugarul Sebastian Ghita, care ii aduce acuzatii sefei DNA, Klemm subliniaza ca "Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA, si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania".

Diplomatul considera ca activitatea acestor institutii este vitala pentru viitorul Romaniei.

"In ce il priveste pe Sebastian Ghita, ca regula generala, nu acordam prea mare atentie acuzatiilor nefondate facute de persoane care fug de justitie", adauga oficialul american.

Klemm crede ca faptul ca "atat de multi inalti demnitari au fost anchetati sau condamnati in Romania este o dovada a eforturilor serioase pe care Romania le-a facut pentru a elimina coruptia la nivel inalt si pentru a consolida statul de drept".

"Romania este considerata de multi un model in regiune si este important ca aceste eforturi sa continue. Statele Unite si partenerii internationali ai Romaniei se asteapta ca presedintele, pri ...citeste mai departe despre "Reactia ambasadorului SUA la ordonantele pe Justitie si scandalul Ghita-Kovesi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasador SUA ordonante Justitie , #Stiri Guvern