Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport al Consiliului Europei privind banii pe care partidele din România îi bagă în presă: „Este extrem de îngrijorător”

Raport al Consiliului Europei privind banii pe care partidele din România îi bagă în presă: „Este extrem de îngrijorător”

Potrivit unui raport recent al Consiliului Europei privind România, oficialii europeni sunt îngrijorați asupra modului în care partidele politice finanțează mass-media pentru a „influența conținutul acestora pe baza unor contracte secrete”.

La punctul 11 al Raportului dezbătut de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, oficialii transmit că libertatea și pluralismul mass-media trebuie consolidate și că acestea sunt puse în pericol de către contractele ținute la secret dintre partide și o parte a presei.

„Situația în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-media trebuie să fie consolidată. În special, utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza unor contracte secrete este extrem de îngrijorătoare.

Acest lucru poate submina principiul libertății presei și buna funcționare a instituțiilor democratice. Cazuri emblematice de amenințări, cazuri de hărțuire și violență împotriva criticilor jurnaliști critici, dezvăluie probleme grave în ceea ce privește libertatea de exprimare”, se arată în raportul oficialilor Europeni.

PSD și PNL, „campioni” la banii băgați în presă

În 2021 partidele politice din România au fost finanțate cu 243 de milioane de lei (49 mil. euro), cu o creștere de peste 700% față de 2017, adică momentul în care parlamentarii au legiferat creșterea explozivă a subvenției.

Din suma enormă primite de partide anul trecut, cel mai mare procent din banii publici a ajuns să fie cheltuit pentru presă și propagandă (56% - 62 mil. lei). Aceeași „tradiție” s-a repetat și anul acesta, iar conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în primele șase luni din 2022, PSD și PNL au cheltuit milioane de euro pentru „presă și propagandă”. În comparație cu primele șase luni ale anului trecut, procentajul din subvenție pe care PSD și PNL o investesc în această categorie este în creștere. De exemplu, PSD a cheltuit în 2021 aproximativ 15 milioane de lei, reprezentând 66% din subvenția totală, către presă și propagandă. În 2022, social-democrații au ajuns la o sumă record investită în această categorie de 26,8 milioane de lei, reprezentând 73% din subvenția totală primită anul acesta.

O situație identică se regăsește și la PNL, care a băgat către presă și propagandă mai mult decât du ...citeste mai departe despre "Raport al Consiliului Europei privind banii pe care partidele din România îi bagă în presă: „Este extrem de îngrijorător”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 594 ori