PSD si ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 14:54
924 citiri
PSD si ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei
Foto: captura video Digi24

Un proiect de modificare a Legilor Justitiei a fost asumat, marti, de PSD-ALDE si depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Proiectul cuprinde schimbari majore fata de cel propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, supus dezbaterii publice si avizat negativ de CSM.

Informatia a fost transmisa initial pe surse, de televiziunile de stiri, nefiind anuntata public de presedintele comisiei parlamentare speciale, Florin Iordache (PSD), sau de initiatorii legii.

In jurul orei 14:30, dupa aparitia primelor reactii publice, Florin Iordache a aparut in fata jurnalistilor si a vorbit despre noul proiect, spunand ca el va fi publicat, lansat in dezbatere publica si supus avizarii de catre CSM si Consiliul Legislativ.

Florin Iordache a afirmat ca in noua varianta a legii, presedintele Romaniei a fost lasat ca "ultim decident" in cazul numirilor si revocarilor in functiile importante, fie la Parchetul General, fie la ICCJ, avand posibilitatea sa refuze numirile sau revocarile o singura data si motivat.

De asemenea, ramane in vigoare infiintarea Directiei de investigare a magistratilor, in timp ce Inspectia Judiciara va trece sub controlul unui Consiliu National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, din care va face parte si CSM, care va fi infiintat printr-o lege speciala.

Florin Iordache a facut mai multe alte precizari, dar a refuzat sa intre in detaliile cerute insistent de jurnalisti.

"Pe toti ne intereseaza soarta justitiei"

Florin Iordache a mai dezvaluit ca proiectul de lege introduce obligativitatea magistratilor de a redacta in 30 de zile, si numai in cazuri exceptionale in cel mult 90 de zile, a motivarii deciziilor luate de completele de judecata, pentru ca cel vizat "sa poata merge mai departe", la instantele din tara sau din strainatate.

Social-democratul a mai afirmat ca directia speciala care care se va ocupa de infractiunile comise de procurori si judecatori va fi condusa de un procuror general adjunct din cadrul Parchetului General.

In ceea ce priveste Inspectia Judiciara, legea propune "infiintarea unui organism care sa aiba ca obiectiv de activitate Inspectia Judiciara" si care se va ocupa de activitatea si perfectionarea ei, urmand sa gestioneze numirea conducatorului sau rapoartele de activitate.

Florin Iordache a dat ca exemplu Agentia Nationala de Integritate, care este supravegheata de Consiliul National de Integritate, si a spus ca din viitorul consiliu, care va veghea asupra IJ, vor face parte ...citeste mai departe despre "PSD si ALDE au depus pe sest un proiect de modificare a Legilor Justitiei" pe Ziare.com

#legea justitiei PSD ALDE , #Stiri Guvern