Propunerea USR pentru scaderea valorii facturilor la energie și gaze. Măsurile care evită plafonarea prețurilor

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 13:34
1680 citiri
Propunerea USR pentru scaderea valorii facturilor la energie și gaze. Măsurile care evită plafonarea prețurilor
Proiectul USR vine cu o soluţie liberală la problema creşterii preţurilor la energie FOTO Facebook / Claudiu Năsui

Proiectul de lege aparține deputaţilor USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui, și a fost depus, marţi, 12 octombrie, cuprinzând cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte iniţiativa legislativă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât măsurile să intre rapid în vigoare.

”Am explicat, în repetate rânduri, ce soluţii avem pentru a creşte capacitatea de producţie de energie şi pentru a ne consolida securitatea energetică pe termen lung. Dar, până la soluţii pe termen mediu şi lung, trebuie să acţionăm acum. Trebuie să-i sprijinim pe români să îşi plătească facturile, şi mediul de afaceri să nu resimtă aceste creşteri de preţuri. Soluţia stă în măsuri care să nu distorsioneze piaţa şi să nu pericliteze investiţiile în sectorul energetic. Putem începe imediat cu acea parte din preţ formată din taxele indirecte pe care le ia statul. Propunem reducerea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a cotei de TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei şi exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor casnici. La nivelul preţurilor actuale, măsurile propuse de noi şi măsurile de compensare a facturilor prin OUG 118/2021 pot reduce preţul energiei electrice şi gazelor naturale cu până la 32%”, a declarat deputata USR Cristina Prună, potrivit unui comunicat oficial al UR.

Proiectul USR vine cu o soluţie liberală la problema creşterii preţurilor la energia electrică şi gaze naturale şi, faţă de varianta plafonării preţurilor, are marele avantaj că nu distorsionează piaţa, nu crează impredictibilitate legislativă şi nu descurajează investiţiile în exploatarea gazelor din România, afirmă şi fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

”Avem nevoie ca statul român să demonstreze că este stabil şi predictibil. În plus, proiectul nostru are beneficiul că se adresează tuturor consumatorilor, casnici şi non-casnici, şi că încasările din TVA la bugetul de stat pot rămâne similare cu cele precedente, dinainte ca preţul energiei să explodeze”, spune deputatul USR.

Concret, proiectul USR de lege cuprinde cinci măsuri pe termen scurt:

 1. Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de 6 luni.
 2. Abrogarea accizei aplicate energiei electrice.
 3. Scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creşterea de preţuri raportată la indicele preţurilor de consum la energie electrică şi gaze naturale.
 4. Exceptarea de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni.
 5. Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creşterea cheltuielilor cu achiziţia de gaze naturale raportată la indicele preţurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021.

USR a prezentat public şi un set de măsuri pe termen lung care trebuie implementate de statul român pentru reechilibrarea preţurilor la energie:

 • Accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacităţi de producţie.
 • Decăpuşarea companiilor de stat din energie.
 • Permiterea contractelor bilaterale pe termen lung pentru a debloca investiţiile în noi capacităţi de producţie.
 • Eliminarea monopolului OPCOM de pe piaţa bursieră de tranzacţionare a energiei electrice.
 • Reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune.
 • Finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.
 • Eliminarea birocraţiei privind utilizarea terenurilor agricole pentru construcţia de noi proiecte de energie verde.
 • Deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.
 • Deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” şi stimularea românilor să devină prosumatori.
 • Construirea cadrului administrativ şi legislativ pentru investiţiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

Profit record al BNR în 2023. Banca Națională justifică veniturile ridicate prin deciziile controversate luate de coaliția de guvernare în ultimul an
Profit record al BNR în 2023. Banca Națională justifică veniturile ridicate prin deciziile controversate luate de coaliția de guvernare în ultimul an
După profitul generat de activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută, Banca Națională a României (BNR) a înregistrat la 31 decembrie 2023 un rezultat financiar pozitiv...
#usr plus, #proiect, #facturi energie, #plafonare pret energie electrica populatie , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
 1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
 2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
 3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
 4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
 5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
 6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
 7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
 8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
 9. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
 10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO