Profesorii nu pot intra in greva generala, anunta sindicatele

Luni, 12 Iunie 2017, ora 09:44
1025 citiri
Profesorii nu pot intra in greva generala, anunta sindicatele
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni dimineata, ca nu au fost intrunite conditiile legale pentru declansarea grevei la nivel national, in Educatie.

Chiar si asa, se arata intr-un comunicat al FSLI citat de News.ro, asta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.

Conform hotararii Colegiului National al Liderilor FSLI din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la federatia noastra au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.

Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus "DA" pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.

Chiar daca nu va fi greva la nivel national, unii profesori, cum sunt cei din sectorul 6 si din Cluj, protesteaza luni, pentru ca fiecare sindicat poate decide independent in acest sens, explica duminica presedintele FSLI, Simion Hancescu.

"Se pot intampla si astfel de lucruri (greva din sectorul 6 si din Cluj - n.red.), pentru ca unele sindicate sunt independente, au procente mari si pot lua si decizii individuale", a explicat presedintele FSLI.

BAC-ul nu e in pericol. Ministrul Educatiei cere intelegere si spune ca daca majoreaza acum salarii nu garanteaza pe mai tarziu

Chiar daca unii profesori sunt in greva, proba de la Bacalaureat de luni, cea a competentelor digitale, nu este in pericol, sustin reprezentantii inspectoratelor scolare si ministrul Educatiei. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis, duminica, ca proba competentelor digitale de la Bacalaureat nu va fi afectata de greva profesorilor, cei care protesteaza urmand a fi inlocuiti.

Tot luni, si ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat a indemnat profesorii sa fie intelegatori si sa se calmeze, mai ales ca "este sfarsit de an, un moment sensibil": "Trebuie sa fim foarte intelegatori in aceste momente, sa ne calmam, sa ne asezam la masa, sa analizam situatia, sa vedem care sunt perspectivele".

Legat de nemultumirea principala a profesorilor, Legea salarizarii unitare, care a fost votata, miercuri, de plenul ...citeste mai departe despre "Profesorii nu pot intra in greva generala, anunta sindicatele" pe Ziare.com

#greva educatie legea salarizarii, #FSLI greva nationala legea salarizarii, #greva profesori legea salarizarii, #profesori salarii greva, #BAC greva profesori , #Stiri Guvern