Primul presedinte care poate sa scape Romania de PSD. Va reusi sau nu? Aceasta-i intrebarea

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 14:27
1189 citiri
Primul presedinte care poate sa scape Romania de PSD. Va reusi sau nu? Aceasta-i intrebarea

Klaus Iohannis a iesit sifonat din criza provocata de Liviu Dragnea, dar nu mai sifonat ca presedintele PSD.

Criticile adresate de la tribuna Palatului Cotroceni la adresa noului guvern PSD-ALDE, instalat dupa numai sase luni de la alegeri, au mai dres busuiocul, dar a fost greu de inteles pentru multa lume de ce seful statului n-a profitat de criza din PSD?

Opinia mea e ca a incercat, dar a realizat ca nu poate strange o majoritate in Parlament fara riscuri politice enorme. PNL nu si-a asumat intrarea la guvernare, iar Ilie Bolojan, strategul liberalilor, a sustinut teza asteptarii.

Intr-o astfel de situatie, cum putea Klaus Iohannis sa realizeze o majoritate? Ar fi fost obligat sa negocieze cu Victor Ponta si eventual sa-i ofere pozitia de prim-ministru pentru ca acesta sa sparga PSD si sa reuseasca izolarea lui Dragnea.

Ar fi fost, in realitate, o reevaluare a fostului prim-ministru. Cati dintre actualii critici ai lui Iohannis ar fi fost multumiti cu reintoarcerea lui Victor Ponta in prim plan? Cati?

Klaus Iohannis e diferit de Traian Basescu. Nu scoate lucrurile din fagasul lor si incearca sa lucreze cu materialul clientului. Daca fostul presedinte a inventat partide, a facut aliante imorale, a mutat parlamentari de la un partid la altul pentru a-si asigura o majoritate, Iohannis a ales sa accepte realitatea - PSD a castigat alegerile, PSD trebuie sa guverneze.

O majoritate noua, in opinia mea, era o salvare pentru social-democrati. Dupa haosul provocat in sase luni de guvernare ar fi rasuflat usurati in Opozitie.

Da, e o exagerare, dar priviti cat de slabit e marele PSD in numai jumatate de an. E legat la aparate si respira exclusiv prin voturi de la UDMR si minoritati. In plus, protocolul semnat cu partidul maghiarilor a expirat pe 30 iunie, deci e nevoie de noi negocieri pentru unul nou.

In ultimii 27 de ani, PSD (FSN, FDSN sau PSDR) n-a cazut niciodata sub 30 de procente in alegerile generale. Mostenitorii PCR au reprezentat principala forta politica a tarii. Cetatenii au facut pactul cu ei ori li s-au opus, dar fostii comunisti au ramas mereu in centrul puterii politice din Romania.

Niciunul dintre cei doi presedinti de centru-dreapta, ma refer la Emil Constantinescu si Traian Basescu, nu si-a propus sa scoata aceasta forta malefica din structurile de putere. PSD a facut jocurile chiar si cand a pierdut alegerile. Sa ne amintim ca a sustinut Guvernul Tariceanu, unul minoritar, vreme de aproape trei ani, fiind informal i ...citeste mai departe despre "Primul presedinte care poate sa scape Romania de PSD. Va reusi sau nu? Aceasta-i intrebarea" pe Ziare.com

#Iohannis PSD majoritate, #Dragnea nominalizare Tudose, #Iohannis guvern Cotroceni , #Stiri Guvern