Presedintele Iohannis cere Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele pe Justitie

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 13:03
763 citiri
Presedintele Iohannis cere Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele pe Justitie
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele de urgenta privind gratierea colectiva si modificarea Codurilor Penale, criticand atat continutul actelor normative, cat si modul in care au fost lansate in dezbatere publica.

"Proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale sunt neavenite, inacceptabile si par a fi facute cu dedicatie, o spun cele mai autorizate voci din Justitie. Parchetul General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, asociatiile magistratilor si organizatii ale societatii civile s-au pronuntat ferm impotriva modificarii cadrului legislativ referitor la coruptie, abuz in serviciu si integritate, in regim de urgenta, fara analize obiective si in conditii de totala netransparenta.

Sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga aceste ordonante de urgenta", arata presedintele Klaus Iohannis intr-o postare pe Facebook care a strans in doar 9 minute peste 3.100 de likes si aproape 250 de shares.

Presedintele Klaus Iohannis a blocat adoptarea celor doua ordonante de urgenta in sedinta de miercuri, in conditiile in care Guvernul Grindeanu nu prezentase public anterior ordinea de zi si nici continutul celor doua acte normative, acest lucru intamplandu-se doar dupa ce seful statului a venit inopinat la Palatul Victoria.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, si-a asumat personal cele doua ordonante de urgenta, cea a gratierii continand explicit data de 18 ianuarie 2017.

Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de aniCum vrea Guvernul sa schimbe Codul Penal in favoarea lui Dragnea: Parchetul nu se mai poate sesiza din oficiu, denuntul se poate face in maxim 6 luniGuvernul sustine ca vrea sa elibereze puscariile, dar OUG ii gratiaza si pe cei condamnati cu suspendare sau doar amendati penalDe gratierea in varianta Guvernului pot beneficia inclusiv unii criminali sau violatori

Reprezentantii Inaltei Curti, DNA si Parchetului General au reclamat faptul ca nu au fost consultati si au criticat dur prevederile celor doua acte normative.

Citeste mai multe despre reactiile magistratilor:

Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I

Procurorul general: Suntem intr-o situatie fara precedent! Ce probe a adus Ghita la Parchet Interviu video I ...citeste mai departe despre "Presedintele Iohannis cere Guvernului Grindeanu sa retraga ordonantele pe Justitie" pe Ziare.com

#Iohannis retragere ordonante gratiere penal , #Stiri Guvern