Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premierul Florin Citu anunta reforme profunde in aparatul public, la ANAF, in sistemul de pensii si in companiile de stat

Premierul Florin Citu anunta reforme profunde in aparatul public, la ANAF, in sistemul de pensii si in companiile de stat
Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.

"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.

In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).

Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma in tot aparatul public si in companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (in jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adauga dobanzi si penalitati).

Vreau sa tineti minte acest numar. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decat investitiile bugetate in acest an. Asta au facut socialistii din economia Romaniei in ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat si au acumulat pierderi. Sper ca acum este clar de ce este nevoie de REFORMA din temelii pentru a putea face INVESTITII! Ajunge! Asa nu se mai poate!", a scris Florin Citu joi pe Facebook.

Citeste si:
Un roman a platit pentru un credit de 180 de euro dobanda de peste 30.000%. Banii au fost imprumutati pentru 30 de zileDrama Gabrielei Sabatini, cea mai frumoasa jucatoare de tenis a anilor 1990Cel mai des intalnita confuzie pe care o fac ...citeste mai departe despre "Premierul Florin Citu anunta reforme profunde in aparatul public, la ANAF, in sistemul de pensii si in companiile de stat" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1395 ori