Ponta: Pentru o combatere reala a evaziunii fiscale trebuie lucrat si la mentalitatea contribuabililor

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:09
1725 citiri
Ponta: Pentru o combatere reala a evaziunii fiscale trebuie lucrat si la mentalitatea contribuabililor
Foto: titanul.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simtit in incasarile bugetare' si a afirmat ca, pe langa un sistem din ce in ce mai sigur de lupta impotriva acestui fenomen, trebuie sa se lucreze si la ideea ca fiecare cetatean trebuie sa isi plateasca taxele.

"Toata lumea, cand este intrebata cum faci sa reduci taxele si sa cheltui mai mult, spune ca lupta cu evaziunea fiscala. Realitatea este, ceea ce prezentati dumneavoastra in studiu, ca mai este inca mult spatiu de recuperat dintr-o combatere reala a evaziunii fiscale. Si, cel putin dupa reorganizarea ANAF cu Directia Antifrauda, dupa colaborarea cu toate institutiile statului si actiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simtit in incasarile bugetare, faptul ca se poate si ca exista un spatiu foarte mare. Ma uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei incasati in plus la buget, o mare parte dintre acestia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Insa as vrea sa nu cadem in pacatul ca doar daca lucram la efect rezolvam problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.

Victor Ponta a adaugat ca, pentru o combatere cat mai eficienta a evaziunii fiscale, trebuie avute in vedere si cauzele.

"E ca si cand credem ca doar daca avem politisti, procurori, judecatori nu mai avem infractiuni in Romania. (...) E bine sa avem si ca avem un sistem din ce in ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat si la mentalitate. Trebuie mult lucrat si la ideea ca intr-adevar fiecare cetatean trebuie sa fie un cetatean cinstit care-si plateste taxele si impozitele si nu cel care eludeaza taxele si impozitele este un erou sau, eventual, o vedeta publica: uite ce tare sunt, eu nu platesc taxe si impozite si am scapat pana acum si nu poate nimeni sa-mi faca nimic. Deci, cred ca trebuie lucrat si la cauze si la efecte", a mai declarat premierul.

Victor Ponta a participat miercuri, alaturi de ministrul de Finante, Ioana Petrescu, la lansarea unui studiu privind masuri de combatere a evaziunii fiscale realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers si Mastercard, prezentat la Palatul Victoria.

#combatere reala evaziune fiscala, #Ponta combatere evaziune fiscala , #Stiri Guvern