Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacere

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 21:11
1435 citiri
Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacere
Foto: fotomontaj Ziare.com / Facebook

Doi parlamentari PSD au initiat o propunere legislativa care reprezinta un "atac direct la adresa organizatiilor neguvernamentale din Romania", incercand sa reduca la tacere societatea civila, avertizeaza Platforma Romania 100, printre fondatorii careia se afla si Dacian Ciolos.

Este vorba despre un proiect care modifica Ordonanta de Guvern 26/2000, referitoare la asociatii si fundatii, initiativa apartinand deputatului Liviu Plesoianu si senatorului Serban Nicolae, ambii de la PSD, se arata intr-un comunicat remis presei duminica si postat pe site-ul Platformei Romania 100.

In prezent, in Romania isi desfasoara activitatea 85.123 de asociatii, 18.881 de fundatii si 1.368 de federatii, toate urmand sa fie afectate de proiectul initiat de cei doi social-democrati.

"Initiativa propune introducerea unor raportari semestriale privind veniturile si cheltuielile organizatiilor neguvernamentale care vor fi publicate in Monitorul Oficial. Initiativa instituie obligatia mentionarii pentru fiecare venit in parte a persoanei sau a activitatii care a generat venitul respectiv.

Acest lucru nu numai ca incalca legislatia din domeniul protectiei datelor cu caracter personal si dreptul la viata privata al oricarui donator, dar reprezinta un atac direct la mediul asociativ si la activitatea acestuia", se arata in comunicatul citat.

Platforma Romania 100 apreciaza ca "aceste raportari sunt excesive si birocratice", in conditiile in care in prezent, toate organizatiile neguvernamentale au deja obligatia, conform legislatiei fiscale, sa depuna situatiile financiare anuale.

"Bilanturile contabile sunt ulterior facute publice in forma prescurtata de catre ANAF, prin urmare orice persoana interesata le poate consulta", mai arata sursa citata.

O alta prevedere controversata se refera la suspendarea si "incetarea de indata" a activitatii, care va aduce "prejudicii importante asociatiilor sau fundatiilor cu proiecte in curs de derulare".

A doua serie de modificari se refera la reglementarea statutului de utilitate publica al organizatiilor neguvernamentale.

Pana in 2016, lista acestora nu era cunoscuta. Inventarul facut de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic in luna septembrie 2016 arata ca la acea data in Romania existau 134 de ONG-uri de utilitate publica cu statut dobandit prin Hotarare de Guvern.

"Initiativa legislativa isi propune sa reglementeze o serie de domenii de activitate, mai mult de atat, stabilind si o pondere a acestora ...citeste mai departe despre "Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacere" pe Ziare.com

#lege ONG Serban Nicolae , #Stiri Guvern