Pericolul din Europa de Sud-Est: Alegatorii sustin lideri nationalisti cu mana de fier, care sa-i scoata din crize inchipuite

Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:14
719 citiri
Pericolul din Europa de Sud-Est: Alegatorii sustin lideri nationalisti cu mana de fier, care sa-i scoata din crize inchipuite
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou stil de exercitare a puterii se raspandeste in Balcani: autoritar, cu argumente nationaliste, cu o politica economica neoliberala. UE ar putea sa corecteze acest curs, cu conditia sa ramana implicata.

Numeroase simptome ale crizei prin care trece acum democratia in multe tari europene s-au format deja de mai multi ani in sud-estul continentului, unde s-au consolidat si au devenit marcante pentru scena politica. Intre timp, criza democratiei in Europa de Sud-Est ar fi devenit vizibila pentru toata lumea, iar "ideea unui consens liberal-democratic nu mai exista", apreciaza Florian Bieber, profesor la Centrul de Studii Sud-Est-Europene la Universitatea Graz.

Aceasta criza nu ar fi insa consecinta unei depresii acute, crede Michael Hein, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, ci s-ar fi transformat intr-un amplu proces negativ.

Hein a evaluat mai multi indicatori si numeroase date statistice, masurand totodata nivelul de democratie pe baza unor criterii privind dezvoltarea, aspectul social si statul de drept.

Peste tot se releva aceeasi tendinta: toate tarile sud-est-europene, cu exceptia Kosovo, indiferent daca sunt sau nu membre ale UE, au inregistrat un regres continuu in ultimii ani.

Starea descrisa ar viza nu numai inrautatirea obiectiva a conditiilor social-economice, dar si un recul in legatura cu parametrii subiectivi, precum increderea cetatenilor in parlamente si institutii publice.

La tarile care nu fac parte din UE (sau care au aderat recent, precum Croatia), ar fi vorba pe langa criza democratiei si de crize privind orientarea pe viitor si valorile de baza.

In acest context, sunt preferate personalitati politice puternice, adesea cu mesaje nationaliste.

Iar nationalismul genereaza aparitia unor lideri autocrati, chiar daca au fost alesi democratic, arata profesorul Bieber.

Un nou stil de conducere in Balcani

Prin urmare, in vestul Balcanilor s-ar fi impus un nou stil de conducere, este de parere Vedran Dzihic, profesor de politologie la Viena: conducere autoritara, cu argumente nationaliste si o economie de piata neoliberala.

Politicienii caracterizati de noul stil ar da dovada de un "incredibil pragmatism in ceea ce priveste exercitarea puterii", cu un comportament apropiat celui al presedintelui turc Erdogan.

Democratia devine astfel doar un mijloc pentru un scop, nemaifiind scopul in sine. Instrumentele democratice sunt folosite in scopurile proprii ale guvernantilor, fiind astfel de fapt dezac ...citeste mai departe despre "Pericolul din Europa de Sud-Est: Alegatorii sustin lideri nationalisti cu mana de fier, care sa-i scoata din crize inchipuite" pe Ziare.com

#criza democratie Romania Balcani , #Stiri Guvern