Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European: raportul asupra zborurilor CIA divizeaza dreapta

Parlamentul European: raportul asupra zborurilor CIA divizeaza dreapta

Eurodeputatii conservatori erau profund divizati in preziua votului de miercuri asupra unui raport al Parlamentului European, despre complicitatea activa sau pasiva a unor state membre ale UE in transportul sau detinerea ilegala de prizonieri de catre CIA.

"Cred ca grupul va fi divizat, majoritatea alegand sa se abtina sau sa voteze contra raportului", a estimat marti coordonatorul grupului PPE, Jas Gawronski.

Peste 250 de amendamente au fost depuse pentru acest text redactat de eurodeputatul socialist italian Giovanni Fava si adoptat la sfarsitul lunii ianuarie de comisia temporara a PE. In aceasta forma, Gawronski il considera "tendentios si putin echilibrat, plin de constatari ipotetice care conduc la concluzii definitive".

In sanul PPE, "cei mai atlantisti si deputatii tarilor membre puse in cauza sunt ostili", declara deputata franceza Margie Sudre (PPE-UMP). "Dar oameni responsabili ca noi stiu ca unele activitati americane nu erau justificate si vor vota pentru raport".

Sustinerea de catre o parte a PPE, care nu aplica disciplina de vot in aceasta materie, ar urma sa asigure adoptarea raportului Fava. In finalul unei anchete de peste un an, comisia ad-hoc a Parlamentului estimeaza ca "unele tari europene au inchis ochii" asupra transferurilor ilegale de prizonieri la bordul avioanelor utilizate de CIA.

Raportul pune in cauza lipsa de cooperare a anchetei guvernelor austriac, italian, polonez si britanic.
Documentul afirma ca aduce elemente doveditoare detaliate implicand mai multe state membre (Germania, Suedia, Spania, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda si Romania), precum si Turcia, Bosnia si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

"A venit timpul ca guvernele europene sa ancheteze si sa sanctioneze aceste abuzuri", a afirmat marti ONG Human Rights Watch, sperand ca lumina va veni de la procedurile penale in curs in Italia, Germania, Spania si Portugalia.

"Este necesara o larga majoritate pentru ca mesajul Parlamentului European sa fie auzit in capitale, dar daca este prea diluat, apelul de a da socoteala adresat guvernelor nu va fi credibil", a estimat la randul sau Dick Oosting, director al biroului european al Amnesty International.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 859 ori