Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania

Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 a fost votat de Parlamentul European si a intrat in faza de conciliere cu consiliul format din sefii de stat ai tarilor membre.

Ultimii au cerut o reducere a bugetului, dar Parlamentul nu a tinut cont de solicitare si a votat o marire a acestuia pentru anul 2018. Din acest motiv e nevoie de o runda suplimentara de negocieri inainte de a fi aprobat.

Din cei 751 de membri ai PE, la votul final au participat 667, pentru adoptarea bugetului au fost date 414 voturi, 163 au votat impotriva si au fost 90 de abtineri.

Aceasta a fost o mare victorie pentru eurodeputatul Siegfried Muresan, (PMP), negociatorul sef al Parlamentului European pentru realizarea proiectului votat miercuri si care a respins solicitarea Consiliului Uniunii Europene de a se face o reducere de 1,7 miliarde de euro din cele 160,6 miliarde prevazute in exercitiul financiar pentru anul 2018.

"O majoritate confortabila de peste 400 de voturi m-ar ajuta mult in ce priveste negocierea cu Consiliul European", a declarat Siegfried Muresan, raportor general si negociator sef al parlamentului, cu putin timp inainte de vot.

In acest moment, reprezentantii europeni ai cetatenilor au decis ca Uniunea sa cheltuie in 2018 peste 160 de miliarde de euro, netinand seama de cererea sefilor statelor membre.

Majoritatea euro parlamentarilor au votat pentru cresterea bugetului pe 2018 al Uniunii Europene. In imagine, un lider de grup le face semn colegilor sa voteze impotriva unui amendament al propunerii legislative. Foto: Ziare.com

Programul Erasmus pentru studentii europeni, un proiect sustinut de Parlament

Cu o majoritate solida in spate, Siegfried Muresan are sanse mari ca la negocierile cu Consiliul European sa obtina o victorie, iar bugetul sa fie adoptat in forma votata de Parlament. Eurodeputatul si-ar fi dorit o pozitie mai solida in ce priveste negocierile cu Consiliul, iar un numar ideal de peste "420 de voturi", cum si-ar fi dorit eurodeputatul roman, ar fi fost greu sa nu fie luat in seama de sefii statelor membre. Urmeaza ca domnul Muresan sa suplineasca voturile lipsa prin farmec personal.

Sumele cu care a fost marit bugetul, doua miliarde de euro, fata de 2017, sunt in principal sume care vor fi folosite pentru domeniul cercetarii, iar aici Romania este prezenta cu proiectul "laserului de la Magurele" care poate beneficia de aceste alocari suplimentare de fonduri, in domeniul burselor Erasmus, un program din domeniul educatiei su ...citeste mai departe despre "Parlamentul European creste bugetul cu doua miliarde de euro, desi liderii statelor i-au cerut sa-l scada. Efecte pentru Romania" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 698 ori