Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European a aprobat raportul care denunta abuzurile CIA in Europa

Parlamentul European a aprobat raportul care denunta abuzurile CIA in Europa

Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covarsitoare raportul care denunta abuzurile CIA in lupta antiterorista si considera "neverosimil" faptul ca unele guverne europene nu au stiut nimic despre escalele pe mai multe aeroporturi ale unor avioane transportand prizonieri ilegal retinuti.

In plen, autorul raportului, Giovanni Claudio Fava, a denuntat faptul ca unele guverne "au inchis ochii" la aceste abuzuri.

In dezbaterile din plenul Eurocamerei, dinaintea votarii raportului, socialistul italian a explicat ca ancheta parlamentara a facut lumina peste "cinci ani de excese si abuzuri in lupta contra terorismului" si a demonstrat ca "guvernele europene au stiut de acestea". "Nu e vorba de opinii sau prejudecati, ci de dovezi", a spus Fava, adaugand ca toate cele 21 de cazuri de transferuri extraordinare - arestarea si detinerea ilegala a unor suspecti de terorism e numai varful aisbergului".

Raportul, amendat pentru a atenua criticile aduse guvernelor Germaniei, Romaniei sau Poloniei, in versiunea finala a obtinut sustinerea a 382 de deputati, in timp ce 256 au votat impotriva si 74 s-au abtinut. Textul se refera la 1.245 de zboruri ale unor avioane operate de CIA pe aeroporturi din UE, citeaza peste zece cazuri in care victimele au fost cetateni europeni sau rezidenti in Uniune si considera "neverosimil" ca anumite guverne sa nu fi stiut nimic. Eurodeputatii reclama de asemenea o investigatie independenta.

Textul aprobat arata ca Parlamentul European "condamna acceptatea acestor practici [ale CIA], de catre serviciile secrete si unele guverne europene". Decizia Parlamentului European nu are efecte juridice, ci are doar puterea de a face recomandari.

Pentru a aduna o sustinere mai mare in plen, Fava a acceptat sa tempereze sau sa retraga unele critici particulare aduse autoritatilor din Germania, Polonia si Romania. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Partidului Popular European (PPE), italianul Jas Gawronski, a afirmat in plen ca ar recomanda un vot negativ pentru raport daca nu se aproba doua amendamente, unul care apara dreptul serviciilor de spionaj de a "lucra in secret", si altul in care se sustine ca CIA "poate face escala pe aeroporturile europene daca nu violeaza legile". Totusi, pozitia lui Gawronski nu a fost asumata in unanimitate de eurodeputatii conservatori.

Astfel, presedintele comisiei care a investigat activitatile CIA, portughezul Carlos Coelho, tot de la PPE, a amintit ca "insusi presedintele SUA a recunoscut existenta programului de interogatorii extraordinare".

Reprezentantul grupului liberal, spaniolul Ignasi Guardans (de la CiU), a calificat raportul drept "minunat" si sustinut ca activitatile CIA nu ar fi fost posibile fara "activa cooperare a unor guverne europene". El a transmis un mesaj acestor guverne. "Nu faceti asta in numele nostru, pentru ca nu ne reprezentati daca asa luptati impotriva terorismului", a spus el.

La randul sau, comisarul european pentru libertate, securitate si justitie, Franco Frattini, a sustinut initierea de investigatii la nivel national, pentru a face lumina asupra unei posibilei acceptari din partea tarilor europene a abuzurilor CIA, denuntata in raportul lui Fava. "Nu e sarcina institutiilor UE de a-i pedepsi pe cei vinovati, dar este sarcina noastra sa cerem sa se afle adevarul", a spus Frattini.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 841 ori