Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul a adoptat Legea referendumului pentru schimbarea Constitutiei. Presedintele este eliminat din schema

Parlamentul a adoptat Legea referendumului pentru schimbarea Constitutiei. Presedintele este eliminat din schema

Camera Deputatilor a adoptat, vineri, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei.

Astfel, acesta va avea loc in ultima duminica din perioada de 30 de zile de dupa adoptarea initiativei constitutionale.

Proiectul a fost pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate, dupa ce CCR a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de guvern.

De asemenea, proiectul initiat de PSD il scoate din procedura organizarii referendumului pe presedintele Romaniei, avand in vedere ca, pana in prezent, Parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite la reexaminare.

Grupul parlamentar PNL din Senat, caruia i s-au raliat si 13 senatori USR, au inaintat la CCR, la inceputul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului.

CCR a admis, la inceputul lunii octombrie, sesizarea PNL si USR privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului, in care se contesta faptul ca Parlamentul, CCR si presedintele au fost eliminati din procedura de stabilire a obiectului si datei de organizare a scrutinului.

Prevederea potrivit careia data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern nesocoteste competentele constitutionale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate, sesizarea depusa de PNL si USR.

Curtea a apreciat ca este intemeiata critica referitoare la faptul ca, prin art.6 alin. (5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competentele constitutionale conferite Parlamentului, prin art.151, in ceea ce priveste dreptul de a declansa un referendum national.

CCR a declarat neconstitutionala si abrogarea art.15 alin. (1) din Legea nr.3/2000, care stipuleaza expres ca obiectul si data referendumului se stabilesc prin lege.

Legea a fost adoptata cu 175 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 33 de abtineri, Camera Deputatilor fiind for decizional, asa ca acum actul normativ merge la promulgare.

Amintim ca initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei a fost deja adoptata de Camera Deputatilor si asteapta sa primeasca vot in Senat.

Citeste si Iohannis isi explica pozitia fata ...citeste mai departe despre "Parlamentul a adoptat Legea referendumului pentru schimbarea Constitutiei. Presedintele este eliminat din schema" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 827 ori