Pactul pentru fiscalitate a fost lansat in dezbatere publica

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:51
1268 citiri
Pactul pentru fiscalitate a fost lansat in dezbatere publica
Foto: romaniatv.net

Pactul pentru fiscalitate, o initiativa prin care experti in fiscalitate, personalitati ale lumii academice si reprezentanti ai mediului de afaceri s-au angajat sa gaseasca impreuna cele mai bune solutii pentru stimularea economiei si dezvoltarea societatii romanesti, a fost lansat joi in dezbatere publica, in cadrul unui eveniment desfasurat la Casa Academiei.

Pactul pentru fiscalitate se bazeaza pe patru principii - simplificarea, eficientizarea si predictibilitatea legislatiei fiscale, depolitizarea, reprofesionalizarea si informatizarea ANAF, stimularea investitiilor directe si toleranta zero la evaziune, potrivit Agerpres.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a afirmat ca acest proiect are sustinerea sa si a Guvernului si a subliniat importanta predictibilitatii si stabilitatii reformei fiscale dar si faptul ca aceste masuri ar trebui 'imbracate', dupa o consultare generala, cum este si Pactul pentru fiscalitate, intr-o strategie fiscala pe 3-5 ani, astfel incat fiecare agent economic sa stie la ce sa se astepte pe o perioada de timp mai lunga.

Valcov s-a referit si la ultimele masuri fiscale avute in vedere de MFP, inclusiv la organizarea loteriei bonurilor fiscale, dand ca exemplu de succes statul Chile, care organiza astfel de loterii in anii 1980-1990.

'Ideea de baza a acestui Pact este de a se ajunge la un consens national, inclusiv cu toate fortele politice, astfel incat sa generam un proiect care sa fie respectat ani de zile, indiferent cine este la guvernare, eventual 'impanat' cu anumite lucruri care tin de doctrina partidului respectiv', a declarat prof. dr. Nicu Marcu, cercetator la Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane.

Printre recomandarile Pactului pentru fiscalitate se numara intarirea drepturilor contribuabilului, o sarcina fiscala care sa depinda exclusiv de marimea venitului si nu de tipul venitului, stimularea consumului prin reducerea impozitelor indirecte - TVA si accize, impozitarea profiturilor generate de investitii, nu a investitiilor, un pact politic care sa vizeze toleranta zero fata de evaziune, aplicarea unor metode de control indirecte pentru prevenirea si combaterea evaziunii.

La ora actuala, statul pierde circa 2.250 de lei in fiecare secunda din taxe si impozite pe care nu le colecteaza. Suma este foarte mare si lunar atinge 1,5 miliarde euro, respectiv peste 16 miliarde euro anual. Aceasta reprezinta cam 70% din evaziunea fiscala recunoscuta si calculata pe baza datelor oficiale ale diverselor entitati - ministere, servicii de informatii, Consiliul Fiscal, Curtea de Conturi, restul de 30% fiind evaziune sub incidenta criminalitatii economice profunde si organizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pact fiscalitate, #solutii stimulare economie , #Stiri Guvern