O firma cu probleme a lasat Senatul fara vot electronic: Se acopera urmele adoptarii unor legi importante?

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 09:08
969 citiri
O firma cu probleme a lasat Senatul fara vot electronic: Se acopera urmele adoptarii unor legi importante?
Foto: Facebook / Vlad Alexandrescu

Sistemul de vot electronic din Senat nu mai e sub contract de mentenanta din... 2012, insa el a fost inchis brusc abia acum, la sase ani distanta, inainte de votul crucial pentru referendumul lui Dragnea si de alte legi extrem de importante care urmeaza sa fie adoptate, prin urmare nu mai putem sti cine si cum voteaza, adica se acopera toate urmele.

Scandalul a izbucnit zilele trecute, odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare ordinare. Dupa ce s-au trezit fara consolele de vot pe masa, senatorii au fost obligati sa voteze legile prin ridicare de maini, iar secretarii de sedinta sa numere mainile ridicate. Opozitia acuza ca sunt legi organice la care se voteaza de mai multe ori, "pana iese ce trebuie", adica ce doreste majoritatea PSD-ALDE.

In acest moment, un alegator nu poate sti, de exemplu, cum a votat senatorul lui la referendumul pentru familia traditionala, pentru ca informatia nu mai apare pe site-ul Senatului ca pana acum, nemaiexistand vot electronic. Singura sansa este sa astepti publicarea stenogramei sedintei de plen, asta daca nu te plictisesti asteptand si renunti (ultima stenograma pusa pe site este din 5 septembrie, adica din urma cu mai bine de 10 zile).

Iar aceasta sansa exista doar pentru ca s-a facut o exceptie si s-a votat prin apel nominal, cu alte cuvinte, pe stenograma vor aparea numele celor care au votat si cum. Alte proiecte de lege nu au fost insa la fel de "norocoase".

Ziare.com a cerut Secretariatului general al Senatului, condus de Izabela Chencian, sa explice public cine si de ce a decis sa anihileze tocmai acum sistemul de vot electronic al camerei superioare a Parlamentului Romaniei.

Iata raspunsul primit la redactie:

"Va comunicam ca in ceea ce priveste contractul de servicii de asistenta tehnica si mentenanta software pentru sistemul integrat de conferinte, vot electronic, sonorizare de la Sala de plen a Senatului, acesta a incetat la data de 21.12.2012. Noul contract de asistenta tehnica si mentenanta software pentru sistemul integrat de conferinte, vot electronic, sonorizare de la Sala de plen a fost incheiat cu S.C.AVITECH CO S.R.L, la data de 26.06.2018.

Institutia noastra a fost anuntata prin adresa nr.1209 din 24.08.2018 ca echipamentele nu sunt disponibile, acestea vor fi livrate, conform ultimei comunicari a firmei, din data de 04.09.2018, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Totodata, va informam ca inlocuirea vechiului sistem de vot era necesara din motive tehnice, intrucat nu mai exis ...citeste mai departe despre "O firma cu probleme a lasat Senatul fara vot electronic: Se acopera urmele adoptarii unor legi importante?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem vot electronic Senat AVITECH , #Stiri Guvern