Noul statut USR: Cum este ales presedintele si cat timp are voie sa ramana in functie

Sambata, 13 Mai 2017, ora 14:02
782 citiri
Noul statut USR: Cum este ales presedintele si cat timp are voie sa ramana in functie
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Uniunea Salvati Romania (USR) a votat la congresul de la Cluj Napoca, unde sunt prezenti 270 de delegati, noul statut al formatiunii.

Acesta prevede ca un lider al fomatiunii - presedintele partidului, presedinte de filiala judeteana sau membru in Biroul National - nu poate detine respectiva functie mai mult de zece ani, la calculul acestui termen luandu-se in considerare atat anii consecutivi, cat si cei neconsecutivi in care a detinut functia.

De asemenea, in statut se prevede posibilitatea organizarii de referendumuri interne pentru teme mai sensibile sau pentru desemnarea candidatilor la alegerile europarlamentare, precum si posibilitatea de a vota electronic, de la distanta.

Potrivit acestuia, organele de conducere, arbitraj si control ale USR la nivel national sunt: Congresul, Comitetul Politic, Biroul National, presedintele, vicepresedintii, Comisia Nationala de Arbitraj si Comisia Nationala de cenzori.

Comitetul politic al USR este structura colegiala de conducere care coordoneaza activitatea politica a partidului intre congrese, se intruneste de doua ori pe an si este format din membrii Biroului National, parlamentarii si europarlamentarii USR, presedintii filialelor judetene si cei ai sectoarelor Capitalei, precum si liderii de grup ai consilierilor locali ai partidului.

La randul sau, Biroul National este organismul executiv al USR si este compus din 21 de membri, printre care presedintele partidului, cei sapte vicepresedinti si 14 membri simpli, alesi pentru un mandat de patru ani.

Vezi si cine s-a inscris in cursa pentru presedintia partidului

USR a stabilit prin statut si faptul ca presedintele partidului este ales cu jumatate plus unu din voturile delegatilor la congres, iar in cazul in care niciun candidat nu intruneste numarul necesar de voturi, se organizeaza un tur doi intre primul si al doilea dintre cei mai bine clasati candidati.

De asemenea, candidatii la functiile de presedinte al Romaniei sau de primar general al Capitalei sunt desemnati tot cu majoritatea absoluta a voturilor - in congres, candidatul la presedintie si in cadrul conferintei Municipiului Bucuresti, candidatul la functia de primar general.

Statutul prevede ca fiecare membru al partidului se poate autopropune pentru a candida la orice functie electiva.

USR a prevazut in statut posibilitatea votului electronic, de la distanta, in cadrul Biroului National si al structurilor de conducere locale, precum si in cadrul referendumurilor interne, ...citeste mai departe despre "Noul statut USR: Cum este ales presedintele si cat timp are voie sa ramana in functie" pe Ziare.com

#noul statut USR, #sediu central USR Vaslui , #Stiri Guvern