Noul proiect de tara: Periferia si provincialismul

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 07:26
936 citiri
Noul proiect de tara: Periferia si provincialismul

Imbatati de cresterea economica de aproape 6%, acaparati de tensiunea meciului (de box, nu de sah) dintre micul Escobar si uriasul Terente, nu prea mai realizam pe unde am ajuns: desi a plecat cu mare pompa si alai spre "nucleul dur" al Uniunii Europene, Romania a deraiat prozaic in halta Visegrad.

Imediat dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea (23 iunie 2016), in plin soc existential al constructiei politice continentale, atunci cand se separa graul de neghina, presedintele Romaniei a anuntat, ferm si apasat, decizia tarii noastre de a ne alatura Frantei si Germaniei pe drumul unei Uniuni mai mici dar mai coerente, mai "integrate" ca pana atunci.

Parca il recastigasem, pentru o zi, pe miticul rege Carol I, iar Romania redevenise plamanul rasaritean al Europei, alaturandu-se plamanului occidental de la Berlin. Bucurestiul era, din nou, micul Paris, de data aceasta nu datorita arhitecturii, ci datorita atitudinii europene, liberale si democratice!

Unde ne aflam dupa 400 de zile de la aceste memorabile decizii? Presedintele priveste, distant si parca imobil, ca la un spectacol scolar in care nu iti joaca propriul copil, ci copiii vecinului, cum, dirijata de un echipaj galagios si necalificat, propria tara este deturnata catre o destinatie insalubra, nezugravita si plina de mucegai: halta provinciala Visegrad.

Daca pana anul acesta Romania a mimat, cu oarecare pricepere, deplasarea spre centrul de greutate al Europei, incepand cu ianuarie lucrurile au inceput sa se limpezeasca: noul nostru model comportamental se afla la Varsovia sau la Budapesta, nu la Berlin! Si nici macar nu ne incurcam cu jumatati de masura, precum Praga sau Bratislava.

Care este succesiunea evenimentelor?

Pe 27 februarie, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, a efectuat o vizita oficiala la Budapesta, la invitatia omologului sau ungar, Peter Szijjarto; programul vizitei a inclus consultari cu seful diplomatiei ungare si sustinerea unei alocutiuni, in premiera pentru un ministru roman, la reuniunea anuala a diplomatiei ungare. Desi anuntata, intalnirea ministrului roman cu marele mogul Orban Viktor nu a mai avut loc (fara explicatii).

Inca de atunci, Ministerul de Externe de la Bucuresti lasa sa se inteleaga ca reevalueaza politica de apropiere fata de grupul de la Visegrad. Urmatoarea intanire are loc la sfarsitul lunii august, cand ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a participat la Reuniunea Anuala a Dipl ...citeste mai departe despre "Noul proiect de tara: Periferia si provincialismul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania grup Visegrad , #Stiri Guvern