Nicusor Dan, un caz atipic in Romania

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 16:12
1023 citiri
Nicusor Dan, un caz atipic in Romania

Nimeni nu poate contesta faptul ca gestul domnului Nicusor Dan privind parasirea USR a fost o demisie de onoare. A tinut omul sa ne demostreze ca este croit dintr-o bucata, ca se tine de cuvant, ca este cum zice neamtul "ein Mann, ein Wort" si nu cum zice francezul, mai mult ironic decat serios, "promettre c'est noble".

Asa ceva - sa-ti dai demisia, dupa ce ai promis ca ti-o vei da - nu s-a mai vazut in politica romaneasca. Au mai fost strigate in gura mare demisii la varf, dar cand respectivii au vazut ca se ingroasa gluma, s-au facut ca ploua.

Cel mai vechi exemplu mi se pare al fostului prim ministru Tariceanu, care isi anuntase demisia irevocabila la 7 iulie 2005, in vederea declansarii alegerilor anticipate. Dar in cateva zile s-a razgandit, justificandu-si razgandeala cu inundatiile, din pricina carora nu poate parasi Palatul Victoria. Merita reamintite vorbele pompoase, cu care anunta populatia la 19 iulie 2005 despre hotararea sa:

"Natura dezlantuita a lovit fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor. Nu este momentul abandonului. Un conducator curajos nu isi abandoneaza poporul la greu. Intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce eforturile de refacere a tarii am ales solutia care si moral, si patriotic a trebuit sa fie aleasa".

Cine isi mai aduce aminte simte ceva intre limbajul de lemn al lui Lenin si zgomotul patriotard al lui Mussolini.

Alta demisie anuntata si ramasa balta e cea a fostului presedinte Traian Basescu. In aprile 2007, cand majoritatea parlamentara propunea suspendarea sa din functie, in vederea organizarii unui referendum de demintere, Basescu declara:

"In situatia in care (...) Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim 5 minute de la vot voi demisiona din functie".

Parlamentul a votat suspendarea, dar presedintele si-a dat seama ca popularitatea sa ridicata il va favoriza la referendum si atunci s-a razgandit rapid, cu cateva cuvinte, spuse aproape de complezenta: "ca sa nu accentuez si sa nu prelungesc criza politica".

Date fiind precedentele mai simandicoase decat cazul lui Nicusor Dan, cred ca are si dansul timp sa se mai gandeasca sau sa se razgandeasca, asa cum au facut ceilalti. Dar problema nu e de timp. Problema e din ce aluat este facut fiecare.

Tariceanu si Basescu sunt politicieni get-beget, aluatul din care sunt facuti e ca plastilina, se suceste, se indoaie si se muleaza in functie de ce vrei sa faci cu el. Pentru ei, demisia e o jucarie, onoarea un mof ...citeste mai departe despre "Nicusor Dan, un caz atipic in Romania" pe Ziare.com

#Nicusor Dan presedinte demisionar USR, #Nicusor Dan USR, #Clotilde Armand USR, #Traian Basescu senator, #Calin Popescu Tariceanu ALDE , #Stiri Guvern