Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modificarile Codului Penal, cuprinse in informarea pe luna decembrie catre CE

Modificarile Codului Penal, cuprinse in informarea pe luna decembrie catre CE


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat duminica, la Digi24, ca ultimele modificari ale Codului penal adoptate de Parlament vor fi incluse in informarea pe luna decembrie catre Comisie Europeana, care va fi transmisa pana la sfarsitul saptamanii.

"Noi, oricum, informam Comisia Europeana, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. - informarea pe luna decembrie), dar va pleca si va include aceste aspecte, cu siguranta. Pana la finele saptamanii. Este raportul de progrese pe care il trimitem, e in practica noastra. Orice institutie care are competente din perspectiva MCV informeaza periodic, lunar respectiv, cu privire la evolutiile relevante si este clar ca atat timp cat implementarea noilor coduri si stabilitatea cadrului normativ reprezinta chestiuni de referinta pentru Comisia Europeana, este evident ca ne vom referi la ele si vom face exact istoricul din perspectiva noastra si din punctul nostru de vedere", a afirmat seful CSM, care a explicat ca va fi transmis la Bruxelles punctul de vedere inaintat Parlamentului

Intrebata daca intentioneaza sa atraga atentia si altor organisme, in afara de Comisia Europeana, presedintele Consiliului a precizat: "O sa analizam si o sa vedem".

Curtea Constitutionala, solutia pentru modificarile Codului Penal

Legat de modificarile Codului penal si de legea privind amnistia si gratierea, ea a sustinut ca solutia este la Curtea Constitutionala si ca spera sa fie declarate neconstitutionale aceste initiative legislative.

"Apoi, sigur, Parlamentul va fi tinut de limitele deciziei CCR. Dar in forma in care sunt acum reprezinta un regres major pentru Romania, sincer. (...) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (...) In momentul in care noi, magistratii, stim foarte bine ca activitatea noastra este sub lupa CE, ca trebuie sa atingem anumite standarde in modul in care aplicam legea, este descurajant sa vezi ca nu mai ai ce sa aplici, ca nu mai ai o lege care sa-ti permita sa raspunzi nevoilor de aparare sociala. Ce inseamna nevoi de aparare sociala? Daca o societate se confrunta la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislatia pentru combaterea si prevenirea fenomenului respectiv trebuie sa devina mai dura sau sa se mentina cel putin la gradul de duritate pe care il avea, in niciun caz sa se creeze tot felul de portite pentru exonerarea, pentru scaparea de raspundere penala a unor persoane ", a aratat seful CSM.

Haineala a adaugat ca toate efectele acestei situatii vor fi sterse printr-o eventuala decizie de neconstitutionalitate a CCR insa perceptia CE nu va putea fi inlaturata.

"Sterge efectele in plan concret, la modul ca nu vom mai avea niste acte normative cu un astfel de continut. Ceea ce nu va sterge o eventuala decizie a Curtii Constitutionale va fi perceptia CE asupra noastra. Repet, avem obligatia de a mentine cadrul legislativ pe ce inseamna anticoruptie, pe ce inseamna legislatie privind integritatea, intact. Or, noi exact asta nu am facut si efectul asta imi vine greu sa cred ca se va sterge sau se va sterge prea usor din perceptia CE", a mai spus ea.

Negocierile pentru admiterea Schengen, in regres

In ceea ce priveste afectarea negocierilor pentru admiterea in Schengen, Haineala a reiterat ca o astfel de initiativa e un regres.

"M-am uitat si eu la declaratiile oficialilor europeni. Cred ca la ora asta Schengen-ul nu e un subiect pentru noi si cred ca, desi, ma rog, teoretic, subiectul Schengen nu se conexeaza cu MCV, dar pe de alta parte, probabil ca pe undeva exista o asociere a celor doua teme pe agenda europeana si, dupa cum am spus, e un regres major. O astfel de initiativa e un regres", a mai precizat seful CSM.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1154 ori