Ministrul Toader ii santajeaza pe procurori? Smecheria evaluarii care nu a fost

Joi, 30 Martie 2017, ora 06:29
905 citiri
Ministrul Toader ii santajeaza pe procurori? Smecheria evaluarii care nu a fost

Prin demersul evaluarii dlui Lazar si a dnei Kovesi, cred ca ministrul Justitiei s-a bagat singur intr-o situatie din care nu prea avea cum sa iasa bine sub aspectul imaginii, chiar daca si-a dat silinta sa multumeasca pe toata lumea.

Teama mea e ca prin raportul in sine si concluzia acestuia, cam contradictorii, nu a reusit, de fapt, decat sa enerveze pe mai toata lumea.

In primul rand, trebuie spus ca temeiul constitutional al evaluarii procurorilor sefi invocat de dl Toader, adica art. 132 din Constitutie, potrivit caruia "procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei", nu acopera toate situatiile, pentru ca daca le-ar acoperi ar insemna ca ministrul ar putea sa-i demita, sa-i numeasca, sa-i sanctioneze, ceea ce nu e deloc asa.

Limitele autoritatii ministrului, strict administrative, sunt trasate de Legea 303/2004 si Legea 304/2004. Deci acolo e, de fapt, sediul materiei autoritatii ministrului Justitiei.

Art 69 din Legea 304, la care a facut trimitere si ministrul, ii permite intr-adevar sa evalueze procurorii-sefi sub aspect managerial, dar numai prin procurori anume desemnati. Ei au lipsit insa, ministrul spune ca a facut singur evaluarea, deci s-a aflat in afara procedurii.

Cat de serioasa a fost aceasta evaluare neprocedurala, ca un fel de opinie personala, cred ca ne spune chiar faptul ca Laura Codruta Kovesi a fost chemata luni spre seara, adica dupa ce ministrul anuntase, luni dimineata, ca evaluarea e gata.

Trecand la raportul propriu-zis, acesta mi s-a parut o critica laudativa la adresa deciziei CCR privind conflictul DNA-Guvern, incarcata de terminologie pretioasa, de consideratii savante si interpretata cu tot felul de artificii comice pentru a tine publicul cat de cat treaz.

Eu una nu stiu, la fel ca presedintele Iohannis de altfel, unde este derapajul institutional invocat de ministru si, cat timp domnia sa nu a dat exemple concrete, nici nu mi-a dat vreo sansa sa ma lamuresc, ci doar sa-l cred pe cuvant ceea ce nu pot, pentru ca nu e la catedra, ci in Guvern.

Dar pe de-o parte asta trebuiau sa auda urechile infierbantate ale celor care au in cap numai revocarea dnei Kovesi, pentru a inghiti pilula amara din final, ca revocarea a cazut in Ocean, ca sa zic asa. Oceanul Atlantic, as zice. Dar nu stiu daca definitiv. Pe de alta parte, dl Toader si-a lasat deschisa o mare oportunitate.

De ce nu revocare ac ...citeste mai departe despre "Ministrul Toader ii santajeaza pe procurori? Smecheria evaluarii care nu a fost" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tudorel Toader evaluare Augustin Lazar, #Tudorel Toader evaluare Laura Codruta Kovesi , #Stiri Guvern