Ministerul Finantelor anunta acorduri fictive cu partenerii sociali

Marti, 30 Iulie 2013, ora 10:45
1553 citiri
Ministerul Finantelor anunta acorduri fictive cu partenerii sociali

Ministerul Finantelor a redactat proiectul rectificarii bugetare intr-o forma in care este anuntat deja ca partenerii sociali au fost de acord cu promovarea documentului desi noua structura bugetara nu le-a fost inca prezentata acestora, iar o confederatie patronala a reclamat chiar lipsa informarii.

Atat in proiectul rectificarii bugetului de stat, cat si in cel al bugetului asigurarilor sociale de stat, Ministerul Finantelor a inserat, cu puncte-puncte, cate un paragraf prin care precizeaza deja ca documentele au fost dezbatute in cadrul Comisiei de Dialog Social constituite la nivelul ministerului la care au participat reprezentanti ai organismelor interesate, "conform minutei sedintei nr...... din data de .... 2013", din care rezulta ca "partenerii sociali au fost de acord" cu promovarea proiectului.

Anuntul privind acordul partenerilor sociali este redactat intr-un moment in care sindicatele si patronatele nu au avut deloc acces la aceste documente, Comisia de Dialog Social fiind initial programata pentru luni dupa-amiaza si amanata ulterior pentru marti dimineata.

Guvernul va aproba marti rectificarea bugetara intr-o sedinta care incepe la ora 14:00.

Ce spun reprezentantii Patronatelor

Luni, Confederatia Patronatului Roman a transmis o scrisoare ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru Buget, in care reclama ca partenerii sociali nu au primit proiectul rectificarii si atentioneaza asupra "gravelor disfunctionalitati" privind raporturile si modul de organizare a sedintelor de dialog social organizate de Ministerul Finantelor.

"Consideram ca lucrarile comisiei de dialog social organizate la Ministerul Finantelor au un caracter formal nelucrativ, incapabil sa-si atinga scopul. Va rugam sa aveti in vedere ca exista o dispozitie legala privind pregatirea sedintelor. Nici de aceasta data, ca de altfel in niciuna din sedintele anterioare, termenele nu sunt respectate si materialele nu sunt comunicate in vederea analizarii si discutarii acestora", afirma patronatul in scrisoare.

Organizatia a reclamat totodata "birocratismul si caracterul formal" in care sunt organizate lucrarile acestei comisii si a anuntat ca nu va participa la sedinta de dialog social privind rectificarea bugetara, rezervandu-si dreptul de a initia si alte forme de protest.

Proiectul rectificarii bugetare a fost postat luni seara pe site-ul ministerului, dupa negocierile cu FMI si inainte sa fie discutat cu partenerii sociali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rectificare bugetara 2013, #acord sindicate rectificare bugetara, #acord patronate rectificare bugetara, #consultari Finante rectificare bugetara , #Stiri Guvern