Melescanu: Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania

Luni, 06 August 2018, ora 14:54
1192 citiri
Melescanu: Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania
Foto: Arhiva Facebook/ Teodor Melescanu

Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania, unul dintre argumentele folosite de aceasta tara pentru motivarea atitudinii fiind scutul antiracheta de la Deveselu, a declarat, luni, ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu.

"Din punctul meu de vedere, evident, Rusia este una din marile puteri care exista in lume, mai ales din punct de vedere militar si politic, insa, asa cum se spune, daca vrei sa dansezi tango, e nevoie de doi parteneri. Exista din partea Uniunii Europene aceasta deschidere (...) dar asta nu inseamna ca noi putem sa achiesam la orice isi doreste pana la urma Federatia Rusa - lucruri pe care nu le intelegem totdeauna si nu le discernem foarte bine", a spus ministrul la Adevarul Live.

El a adaugat ca Romania este interesata de "o relatie bazata pe realism si predictibilitate" cu Federatia Rusa si, in general, "relatii bilaterale mai bune" cu acest stat.

"E nevoie ca aceste relatii sa fie bazate pe o recunoastere reciproca a intereselor pe care le avem, pe respectarea normelor si principiilor dreptului international si mai ales pe interesul comun", a evidentiat el.

Melescanu a afirmat ca "Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania", in contextul apartenentei tarii noastre la Uniunea Europeana si la NATO, "unul din argumentele foarte des raspandite fiind cel al existentei instalatiei de la Deveselu in Romania".

El a explicat ca "instalatia de la Deveselu este pur defensiva".

"Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, pentru protejarea teritoriului Romaniei, dar si pentru protejarea teritoriului intreg al Aliantei Nord-Atlantice", a spus Melescanu.

In ceea ce priveste acest subiect, seful diplomatiei a spus ca autoritatile trebuie sa aiba un mesaj unitar in acest sens.

"Instalatia de la Deveselu este o instalatie pur defensiva, care nu are niciun fel de capacitate ofensiva, de a crea probleme, ci doar aceea de a intercepta rachetele balistice care se pot indrepta spre zona tarilor membre NATO (...) Avem nevoie la nivelul Romaniei de pozitii unitare in aceasta problema", a afirmat Melescanu.

El a evidentiat, din nou, rolul exclusiv de aparare al sistemului.

"Lumea sa inteleaga ca este o instalatie strict defensiva, care nu pune in pericol pe niciunul din vecinii Romaniei si in acelasi timp este o instalatie care urmareste doar apararea teritoriului Romaniei si a celorlalte tari membre ale NATO impotriva unui ata ...citeste mai departe despre "Melescanu: Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania" pe Ziare.com

#Melescanu relatii Rusia Romania , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune