Mediul de afaceri cere socoteala Finantelor: Sa arate cum a cheltuit banii, inainte de noi imprumuturi

Marti, 11 Februarie 2014, ora 09:20
2321 citiri
Mediul de afaceri cere socoteala Finantelor: Sa arate cum a cheltuit banii, inainte de noi imprumuturi

Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania cer Ministerului Finantelor Publice sa prezinte, inainte sa angajeze noi imprumuturi, rapoarte privind sumele obtinute pana acum de la Banca Mondiala, considerand ca cele mai multe fonduri au finantat proiecte care nu au ajutat mediul de afaceri.

Declaratia vine in contextul in care, Ministerul Finantelor Publice a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa imprumute circa 500 milioane de euro in acest an de la Banca Mondiala, in scopul realizarii mai multor obiective, respectiv managementul datoriei publice, programarea bugetara si managementul investitiilor publice, imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, liberalizarea pietei energiei si gazelor, inclusiv listarea unor pachete de actiuni, piata de capital, cadastru si asistenta sociala.

"Enumerarea acestora (obiectivelor, n.r.) creaza senzatia lipsei de prioritati in angajarea banilor publici. Fara a fi impotriva unor imprumuturi necesare de la Banca Mondiala, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca noi imprumuturi (de ex. pentru realizarea cadastrului in Romania) vor trebui sa fie precedate de o prezentare publica a ceea ce s-a realizat in acest domeniu pe baza finantarilor anterioare asigurate tot de Banca Mondiala", se arata intr-un comunicat al AOAR.

Oamenii de afaceri considera ca pana acum au fost cheltuiti in mod inutil foarte multi bani pe mai multe proiecte larg dezbatute sau chiar abandonate ulterior, in timp ce mediul de afaceri si in special sectorul IMM-urilor au fost subfinantate.

"Este relevant in acest sens cum institutii internationale, gen BERD, au trecut la finantarea directa a IMM-urilor din Romania, fara sa mai astepte solutii la nivel guvernamental sau al sistemului bancar. AOAR dezaproba politica Ministerului de Finante, care nu asigura finantarea unor masuri de sustinere a mediului de afaceri, amintind in acest sens sumele simbolice alocate ajutorului de minimis, care asigura finantarea a doar 1.000 proiecte din cele peste 7.000 depuse. Similar se prezinta situatia finantarii proiectelor depuse in cadrul POS CCE s.a.m.d", mentioneaza sursa citata.

AOAR reitereaza solicitarea ca Ministerul de Finante sa prezinte rapoarte publice privind sumele imprumutate si modul in care s-au realizat obiectivele urmarite si in particular fondurile accesate de la Banca Mondiala pentru restructurarea ANAF, reducerea birocratiei excesive si a exceselor administrative.

"Nu intelegem de ce masuri de sustinere a mediului de afaceri, inclusiv masuri vizand crearea de locuri de munca si sprijinirea inovarii, nu gasesc audienta la Ministerul de Finante, in schimb aceasta institutie gaseste sume considerabile pentru a-i cheltui pe studii, proiecte si alte activitati fara impact in economie. Reamintim ca rambursarea acestor imprumuturi se face din taxele si impozitele care apasa tot mai mult intregul mediu de afaceri, generand insolvente, falimente si o crestere economica slaba", se mai spune in comunicat.

#aoar finante, #credite finante, #cheltuieli finante , #Stiri Guvern