Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marimea nu ar trebui sa conteze

Marimea nu ar trebui sa conteze
Pe viitor, comisarii europeni ar trebui alesi in functie de meritele personale si nu de marimea statelor membre

La o saptamana dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, s-a iscat o controversa cu privire la ceea ce ar trebui facut pentru a aborda problema numarului tot mai mare de comisari europeni. Desi UE s-a extins acum la 27 de membri, fiecare stat inca mai are dreptul de a-si desemna un comisar european. Adevarul este ca nici inainte de aderarea ultimelor doua tari nu existau 25 de posturi substantiale pentru cei 25 de comisari existenti. Cele doua posturi noi au fost create pentru comisarii Romaniei si Bulgariei, divizand si mai mult unele portofolii existente.

S-a hotarat ca la realegerea Comisiei, peste doi ani, vor exista mai putine posturi de comisari decat numarul statelor membre (care se pare ca va creste pe viitor). Ceea ce inseamna ca - pentru prima oara - unele state nu vor avea un reprezentant in comisie.

Totusi nu aceasta este problema arzatoare de la Bruxelles si din multe alte capitale europene. Subiectul a fost adus in discutie in urma unei propuneri a vice-presedintelui german al comisiei, Gunter Verheugen, ca pe viitor unele "state membre mai mici" sa fie dispuse sa renunte la un membru in colegiul comisarilor si sa se multumeasca doar cu un reprezentant numit adjunctul unui comisar propriu-zis, care va proveni in general din "marile" state membre.

Bineinteles ca asa-numitele state mici - care acum reprezinta majoritatea celor 27 de state membre - au protestat impotriva a ceea ce pe drept cuvant pare a fi crearea unui statut de membru secundar in executivul UE. Conceptul de state UE "mari" si "mici" este in sine un fel de anacronism intr-o Europa care incearca sa impace diferitele manifestari ale globalizarii. In aceasta lume toate statele UE sunt "mici" - doar ca unele nu realizeaza inca acest lucru.

Gunter Verheugen a inteles gresit. Dar de vreme ce avem nevoie sa modernizam Comisia, pe ce criterii ar trebui alesi membrii Comisiei Europene? Cand trebuie judecate calitatile unui comisar candidat, marimea tarii de origine spune putin sau nimic. De-a lungul timpului, unii dintre cei mai capabili si dinamici comisari au fost belgieni, olandezi, finlandezi si irlandezi - toti provenind din state membre "mici". Intr-adevar, majoritatea presedintiilor UE cu adevarat reusite (care inca mai sunt detinute de guvernele nationale prin rotatie timp de sase luni) au apartinut mai degraba statelor mici - in parte datorita iluziilor de grandoare persistente, dar prost orientate ale unora dintre statele mari.

Cea mai buna metoda de rationalizare a Comisiei si in acelasi timp de intarire a mandatului sau democratic ar fi alegerea viitorilor presedinti ai Comisiei - incepand cu urmatoarele alegeri europene din iunie 2009. Apoi presedintele ales va putea numi cea mai calificata echipa dintre candidatii propusi de guvernele nationale indiferent de marimea fiecarui stat membru. S-ar putea chiar merge pana la alegerea comisarilor pentru fiecare tara si prezentarea listei cu candidati - notati in functie de sustinerea pe care au obtinut-o la alegeri - viitorului presedinte al Comisiei, pentru ca acesta sa hotarasca pe cine va numi.

De vreme ce dorinta pentru o democratie si o responsabilitate sporita in activitatile UE uneste multi entuziasti europeni precum si unii eurosceptici, aceasta abordare ar trebui sa se bucure de o larga sustinere. Ceea ce inseamna ca partidele politice europene vor trebui sa analizeze situatia inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2009, pentru a putea prezenta electoratului candidati pentru presedintia Comisiei cu programe serioase spre aprobarea alegatorilor. Cetatenii din UE vor avea astfel un cuvant de spus in privinta cui va conduce Uniunea Europeana si in ce directie, in cel de-al doilea deceniu al noului secol.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 732 ori